Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Nevarni lepotni trendi

ženska, lepota Shutterstock
Za lepoto je treba trpeti. Vam je znano? Ta in podobni klišeji so zagotovo pripomogli k temu, da je marsikdo za lep videz pripravljen še dušo prodati hudiču. Preverite, katere olepšave vam lahko naredijo več škode kot koristi.

Solariji

Svetovna zdravstvena organizacija je s številnimi raziskavami dokazala, da je sončenje v solariju škodljivo. Kljub temu se samo v ZDA kar 28 milijonov ljudi sonči v solariju. Raziskava iz leta 2010 je pokazala, da ženske, ki se za solarij odločajo v mladih letih, lahko razvijejo zasvojenost s temno poltjo.

Kitke

Pričeske, pri katerih so lasje tesno speti ali spleteni v kitke ob hkratni uporabi kemikalij za ravnanje las, lahko povzročijo poškodbe na lasnih foliklih, kar lahko privede do izpadanja las v krogih oziroma alopecije. Ljudje tako lahko sčasoma postanejo delno ali pa celo popolnoma plešasti. To so afriški dermatologi v raziskavi dokazali že leta 2007, kasneje pa so dejstva še podkrepili njihovi britanski kolegi.

Tetovaže

Več kot imate tetovaž, več verjetnosti obstaja za okužbo s hepatitisom C, je pokazala raziskava iz leta 2010. Pri tetoviranju se pojavljajo tudi bolezni, ki se prenašajo s krvjo, na primer tetanus, tuberkuloza in HIV, ter različne bakterijske okužbe kože. Barvila alergično reakcijo lahko sprožijo celo nekaj let po tetoviranju.

Botoks

Botoks – vse bolj priljubljen in preprost način za "likanje" gub v zadnjih letih – je medicinska oblika strupa botulin toksina tipa A. Čeprav so injekcije relativno neškodljive, lahko pride do neželenih učinkov, kot so vrtoglavica, glavoboli in začasna mišična oslabelost. V ZDA je botoks zakonit od leta 2009, vendar strokovnjaki opozarjajo, da se lahko strup razširi na druge dele telesa.

Nevarne leče

Ameriška akademija za oftalmologijo (AAO) v sporočilu za javnost opozarja, da kozmetične leče, ki dajejo videz večjih oči, predstavljajo vse bolj nevaren trend. Prodaja tovrstnih leč brez recepta je v ZDA z zakonom prepovedana. AAO opozarja, da se ob nepravilni uporabi takšnih leč lahko pojavijo bolečine, vnetja in celo poškodbe vida, ki se lahko končajo s slepoto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.