Ni vsaka igrača varna

Foto: Boštjan Tacol slovenija 01.12.2009, igrace, kupovanje igrac, Baby Center, Ljubljana, foto: Bos
Na trgu jih je na tisoče, a vse niso dovolj varne. Prav igrače so namreč med najpogosteje odpoklicanimi nevarnimi izdelki, opozarjajo na ZPS. In problematične niso le kitajske.
Oglej si celoten članek

Nevarne so igrače s slabo pritrjenimi ali odstranljivimi deli, vrvicami, elastikami ... Pozorni bodite tudi na take, ki lahko poškodujejo sluh, skrita nevarnost pa so kemikalije. Pri izbiri si lahko pomagate z zloženko Varnost igrač, dostopno na spletni strani ZPS.

"Ko je bilo pred leti s trga umaknjenih več milijonov igrač svetovno znanega proizvajalca, ker so vsebovale zdravju škodljiv svinec, smo se vsaj nekoliko zavedeli tega problema, a na to radi kar prehitro pozabimo," pred prihajajočimi obdarovanji k previdnosti pri izbiri igrač pozivajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Posebno opozarjajo na tiste, ki so namenjene najmlajšim otrokom, a imajo vseeno majhne delce, številne vsebujejo škodljive kemikalije ali prosto dostopne magnete, so prehrupne, vnetljive ali drugače varnostno neustrezne. "Otrok se lahko poškoduje ali zastrupi. Nekateri vplivi so lahko celo usodni za njegovo življenje," dodajajo.

Med najpogosteje odpoklicanimi so sicer igrače iz Kitajske, a se med nevarnimi znajdejo tudi tiste, izdelane v Evropski uniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.