Magazin
117 ogledov

Ni vsaka igrača varna

slovenija 01.12.2009, igrace, kupovanje igrac, Baby Center, Ljubljana, foto: Bos Boštjan Tacol
Na trgu jih je na tisoče, a vse niso dovolj varne. Prav igrače so namreč med najpogosteje odpoklicanimi nevarnimi izdelki, opozarjajo na ZPS. In problematične niso le kitajske.

Nevarne so igrače s slabo pritrjenimi ali odstranljivimi deli, vrvicami, elastikami ... Pozorni bodite tudi na take, ki lahko poškodujejo sluh, skrita nevarnost pa so kemikalije. Pri izbiri si lahko pomagate z zloženko Varnost igrač, dostopno na spletni strani ZPS.

"Ko je bilo pred leti s trga umaknjenih več milijonov igrač svetovno znanega proizvajalca, ker so vsebovale zdravju škodljiv svinec, smo se vsaj nekoliko zavedeli tega problema, a na to radi kar prehitro pozabimo," pred prihajajočimi obdarovanji k previdnosti pri izbiri igrač pozivajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Posebno opozarjajo na tiste, ki so namenjene najmlajšim otrokom, a imajo vseeno majhne delce, številne vsebujejo škodljive kemikalije ali prosto dostopne magnete, so prehrupne, vnetljive ali drugače varnostno neustrezne. "Otrok se lahko poškoduje ali zastrupi. Nekateri vplivi so lahko celo usodni za njegovo življenje," dodajajo.

Med najpogosteje odpoklicanimi so sicer igrače iz Kitajske, a se med nevarnimi znajdejo tudi tiste, izdelane v Evropski uniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.