Nižji imajo slabše srce

Foto: Žurnal24 srce
Majhni imajo 1,5-krat več možnosti za razvoj bolezni srca in ožilja ter pogosteje umirajo mlajši, pravi najnovejša raziskava.
Oglej si celoten članek

Raziskava, v kateri je sodelovalo tri milijone ljudi, je pokazala, da imajo ženske, nižje od 1,53 metra, in moški, nižji od 1,65 metra, več možnosti za pojav bolezni srca in ožilja od žensk, višjih od 1,66 metra, in moških, višjih od 1,73 metra. Rezultati raziskave so tako pokazali, da bi med rizične dejavnike za pojav omenjenih bolezni poleg previsoke telesne teže, povišanega holesterola in pomanjkanja telesne dejavnosti lahko uvrstili tudi telesno višino.

"Zaključki raziskave so jasni. Nizko rast povezujemo z enainpolkrat povečanimi možnostmi za pojav bolezni srca in ožilja," je rezultate raziskave komentiral profesor Jaakko Toumilehto z Univerze v Helsinkih. Raziskovalci kljub temu opozarjajo, da je prevelik strah nižjih ljudi odveč, saj je telesna višina le eden od dejavnikov, ki vplivajo na razvoj bolezni.

Ker na telesno višino ne morete vplivati, se lahko pred pojavom bolezni zavarujete z zdravo prehrano, telesno aktivnostjo ter odpovedjo alkoholu in cigaretam.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.