Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Nižji imajo slabše srce

srce Žurnal24 main
Majhni imajo 1,5-krat več možnosti za razvoj bolezni srca in ožilja ter pogosteje umirajo mlajši, pravi najnovejša raziskava.

Raziskava, v kateri je sodelovalo tri milijone ljudi, je pokazala, da imajo ženske, nižje od 1,53 metra, in moški, nižji od 1,65 metra, več možnosti za pojav bolezni srca in ožilja od žensk, višjih od 1,66 metra, in moških, višjih od 1,73 metra. Rezultati raziskave so tako pokazali, da bi med rizične dejavnike za pojav omenjenih bolezni poleg previsoke telesne teže, povišanega holesterola in pomanjkanja telesne dejavnosti lahko uvrstili tudi telesno višino.

"Zaključki raziskave so jasni. Nizko rast povezujemo z enainpolkrat povečanimi možnostmi za pojav bolezni srca in ožilja," je rezultate raziskave komentiral profesor Jaakko Toumilehto z Univerze v Helsinkih. Raziskovalci kljub temu opozarjajo, da je prevelik strah nižjih ljudi odveč, saj je telesna višina le eden od dejavnikov, ki vplivajo na razvoj bolezni.

Ker na telesno višino ne morete vplivati, se lahko pred pojavom bolezni zavarujete z zdravo prehrano, telesno aktivnostjo ter odpovedjo alkoholu in cigaretam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.