Nosečnice: uporabljajte varnostni pas

Foto: Žurnal24 Ne samo, da morajo nosečnice uporabljati varnostni pas. Uporabljati ga morajo pr
O tem, kako varni so v avtomobilu še nerojeni otroci, ni veliko znanega, saj se poškodbe in smrti zarodkov statistično ne zapisujejo.
Oglej si celoten članek
 

Najpogostejša tveganja za zarodek v prometnih nesrečah

Poškodbe z možnimi dolgotrajnimi posledicami

  • ločitev posteljice
  • šok zarodka
  • prezgodnji porod
  • motnje dihanja in živčnega sistema
  • neposredne poškodbe zarodka
  • poškodbe nog in rok
Usodne poškodbe
  • smrt matere
  • ločitev posteljice
  • pretrgana maternica
  • poškodbe lobanje zarodka
Da bi zarodek v prometni nesreči ostal nepoškodovan, je pomembno, da so bodoče mamice seznanjene z varnostnimi ukrepi. Najpomembneje je, da v vozilu vedno uporabljajo varnostni pas, kar je za nekatere prepogosto še vedno španska vas. A prav tako pomembno je, da se varnostni pas uporablja pravilno, saj je s tem možnost težav, povezanih z zarodkom, znatno manjša.

Pri namestitvi varnostnega pasu je pomembno, da pas drži močnejše dele telesa, kot sta medenica in zgornji del trupa, ter s tem varuje šibkejše dele, kot je mehki trebušni del z zarodkom. Prav tako so študije, ki so jih z "nosečo" lutko naredili pri švedskem Volvu, pokazale, da zračne blazine varujejo tako mater kot nerojenega otroka.
Volvova strokovnjakinja za varnost otrok v avtomobilih Lotta Jakobsson ugotavlja, da je najboljša zaščita prav pravilna uporaba tritočkovnega varnostnega pasu.



Varnostni pas je obvezen
Obrnili smo se še na Direkcijo RS za ceste – Svet za preventivo in varnost, kjer nam je svetovalka Mateja Merkl dejala, da sami vzpodbujajo nosečnice k pravilni uporabi varnostnega pasu na vseh sedežih v vozilu. "Nosečnice se morajo po zakonu v osebnem avtomobilu privezati z varnostnim pasom. V zakonu je sicer tudi izjema. Varnostnega pasu ni treba uporabljati tistemu, ki ima veljavno zdravniško potrdilo, da lahko to škoduje njegovemu zdravju,“ dodaja Merklova.

Testiranje trčenj z "nosečimi" lutkami
Volvo že dolgo želi prispevati k zvišanju zavesti o varnosti voznic nosečnic in znanju o tem, kako zavarovati še nerojenega otroka. Ena od njihovih inovacij je virtualni test trčenj z "nosečimi" lutkami. Z modeli simulirajo, kako se nosečnica in zarodek v njej pri prometni nesreči premikata. Testiranja so izvajali na modelu nosečnice povprečnih telesnih mer, ki je v zadnjem stanju nosečnosti, torej približno v 36. tednu. Virtualni test trčenj uporabljajo za simulacijo čelnega trčenja vozila. Z računalniškim modelom preučujejo, kako varnostni pas in zračna blazina vplivata na nosečo mater in zarodek, vključno s preostalo konstrukcijo, ki obkroža potnico. To pomeni, da inženirji simulirajo moč udarca na bodočo mater in zarodek pri različnih hitrostih ter v različnih modelih, pridobljene podatke pa uporabijo pri razvoju varnostnih pasov in drugih varnostnih elementov v avtomobilih.
 
 


Bila sem v dilemi, ali naj vozim pripeta ali ne. Veliko sem brala o tem in se tudi glede na to odločila, da je bolje, da sem v avtomobilu privezana. Vozila sem do samega konca nosečnosti, saj se nisem mogla sprijazniti s tem, da sedim na zadnjem ali sovoznikovem sedežu.

Pia Zemljič, igralka

 
 
 


Med nosečnostjo sem vseskozi vozila pripeta z varnostnim pasom. Nisem se pripenjala nič drugače, kot se pripenjam sedaj. Sicer pa sem vozila tja do osmega meseca nosečnosti.

Petra Kerčmar, TV voditeljica

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.