Nutricionist razčistil, kateri miti ne držijo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
O hrani in prehranjevanju kroži ogromno mitov. Nutricionist Rob Hobson je pokomentiral najpogostejše.
Oglej si celoten članek

1. Ogljikovi hidrati redijo.
Posploševanje. Ogljikovi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom (polnozrnati izdelki, divji riž, oves …) telo oskrbujejo s hranilnimi snovmi in ne redijo. Glikemični indeks določa, kako hitro in močno se po jedi dvigne raven sladkorja v krvi. Če je raven sladkorja visoka, telo blokira porabo maščob.

2. Če jemo po 19. uri, se bomo zredili.
Ali se bomo zredili ali ne, ni odvisno le od hrane, ki smo jo pojedli zvečer, ampak od tega, koliko kalorij smo zaužili čez ves dan. Če smo pojedli več, kot smo z gibanjem pokurili, se bomo zredili. Zelo enostavno.

3. Kruh napenja.
Napenja tiste, ki so preobčutljivi na gluten ali alergični na pšenico.

4. Shujšali bomo, če bomo čez dan pojedli več manjših porcij.

Res je, da je prebava med jedjo hitrejša, a žal ne znatno. Pogostejše hranjenje tako ne bo vplivalo na hujšanje. Prebava se najbolj pospeši med gibanjem. Res je tudi, da imajo mišičaste osebe hitrejšo prebavo.

5. Med dieto je treba jesti mlečne izdelke, da telo oskrbimo s kalcijem.
Kalcij je za kosti zelo pomemben, ni pa vam treba uživati mlečnih izdelkov, če jih ne marate ali ste preobčutljivi. Veliko kalcija vsebujejo tudi druga živila, na primer ohrovt, mandeljni ali tofu.

6. Živila, ki vsebujejo holesterol (npr. jajca), dvigujejo raven holesterola v krvi.
Raziskave so pokazala, da živila, bogata s holesterolom, nimajo velikega vpliva na raven holesterola v krvi. Kljub temu zdravniki svetujejo, da osebe, ki imajo visok holesterol, takšna živila uživajo le trikrat na teden.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:59 23. Oktober 2015.

    Tehnično gledano so raziskave sicer pokazale, da hrana z veliko kvalitetnega holesterola (HDL ali high density holesterol) celo malce znižuje …

  • 13:29 23. Oktober 2015.

    "Raziskave so pokazala, da živila, bogata s holesterolom, nimajo velikega vpliva na raven holesterola v krvi. Kljub temu zdravniki svetujejo, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.