Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

Nutricionist razčistil, kateri miti ne držijo

kruh Saša Despot
O hrani in prehranjevanju kroži ogromno mitov. Nutricionist Rob Hobson je pokomentiral najpogostejše.

1. Ogljikovi hidrati redijo.
Posploševanje. Ogljikovi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom (polnozrnati izdelki, divji riž, oves …) telo oskrbujejo s hranilnimi snovmi in ne redijo. Glikemični indeks določa, kako hitro in močno se po jedi dvigne raven sladkorja v krvi. Če je raven sladkorja visoka, telo blokira porabo maščob.

2. Če jemo po 19. uri, se bomo zredili.
Ali se bomo zredili ali ne, ni odvisno le od hrane, ki smo jo pojedli zvečer, ampak od tega, koliko kalorij smo zaužili čez ves dan. Če smo pojedli več, kot smo z gibanjem pokurili, se bomo zredili. Zelo enostavno.

3. Kruh napenja.
Napenja tiste, ki so preobčutljivi na gluten ali alergični na pšenico.

4. Shujšali bomo, če bomo čez dan pojedli več manjših porcij.

Res je, da je prebava med jedjo hitrejša, a žal ne znatno. Pogostejše hranjenje tako ne bo vplivalo na hujšanje. Prebava se najbolj pospeši med gibanjem. Res je tudi, da imajo mišičaste osebe hitrejšo prebavo.

5. Med dieto je treba jesti mlečne izdelke, da telo oskrbimo s kalcijem.
Kalcij je za kosti zelo pomemben, ni pa vam treba uživati mlečnih izdelkov, če jih ne marate ali ste preobčutljivi. Veliko kalcija vsebujejo tudi druga živila, na primer ohrovt, mandeljni ali tofu.

6. Živila, ki vsebujejo holesterol (npr. jajca), dvigujejo raven holesterola v krvi.
Raziskave so pokazala, da živila, bogata s holesterolom, nimajo velikega vpliva na raven holesterola v krvi. Kljub temu zdravniki svetujejo, da osebe, ki imajo visok holesterol, takšna živila uživajo le trikrat na teden.

Komentarjev 2
  • Johnny13a 16:59 23.oktober 2015.

    Tehnično gledano so raziskave sicer pokazale, da hrana z veliko kvalitetnega holesterola (HDL ali high density holesterol) celo malce znižuje nivo slabega (LDL ali low density holesterol) holesterola, ampak dobr, dejmo rajš to zamolčat...

  • neuromouse 13:29 23.oktober 2015.

    "Raziskave so pokazala, da živila, bogata s holesterolom, nimajo velikega vpliva na raven holesterola v krvi. Kljub temu zdravniki svetujejo, da osebe, ki imajo visok holesterol, takšna živila uživajo le trikrat na teden."Zakaj? Ugotovili so, da so ljudi ...prikaži več desetletja brezveze odvračali od hrane z veliko holesterola (potem zelo zelo potiho priznali, da so se motili), ampak KLJUB temu zdravniki še vedno odsvetujejo takšno hrano? Zakaj? Iz navade? Da ne bo treba prehitro printati novih brošur, če pa še starih niso porabili?