Oče otroka Karin Škufca se simbolično bori s praznim vozičkom

Foto: ocetje.si Andrej Mertelj Foto: ocetje.si Andrej Mertelj Foto: ocetje.si Andrej Mertelj Foto: ocetje.si Andrej Mertelj
Priključil se je Društvu očetov Slovenije
Oglej si celoten članek

Andrej Mertelj, bivši partner manekenke Karin Škufca, se po rojstvu 15-mesečne hčerke bori za svoje očetovske pravice. V ta namen se je priključil Društvu očetov Slovenije, s katerim si želijo zmanjšati sodne zaostanke v najbolj kritičnem delu pravosodja - v zadevah, ki vključujejo mladoletne otroke. Mertelj je s svojim programom postal tudi predsednik društva. 

"25. aprila 2021, na Svetovni dan ozaveščanja o starševskem odtujevanju, je Društvo očetov Slovenije začelo s kampanjo '9 mesev do rojstva – 9 mesecev do razsodbe', s katero želimo zmanjšati sodne zaostanke v najbolj kritičnem delu pravosodja - v zadevah, ki vključujejo mladoletne otroke. Društvo vse dobromisleče poziva: Postopki z vpletenimi mladoletnimi otroki pred družinskimi sodišči v Sloveniji tečejo po več let. Obstajajo primeri, kjer je oče na rezultat testa očetovstva čakal 7 let, drugi je lahko spoznal svojega novorojenca šele po enem letu. Matere tožijo nekaj let za plačilo preživnine. Nespoštovanja sodnih odločb z nekajletnim reakcijskim časom sodišča so stalnica. V državah Evropske unije in tudi drugod po svetu lahko vidimo, da je pravica lahko hitra in učinkovita, saj se tam večina primerov odvije v nekaj tednih ali mesecih. /.../  Izziva smo se lotili pragmatično. Na spletni strani www.ocetje.si smo objavili nekaj začetnih predlogov, katere bi se dalo hitro implementirati, brez globljih posegov v zakonodajo. Upamo, da se
nam priključijo tudi druge organizacije, ki se ukvarjajo s problematiko otrok v razpadlih zvezah ter da skupaj dosežemo prvo, majhno, a pomembno zmago pri skrajševanju rokov zakonskih postopkov,"
 pozivajo v Društvu očetov Slovenije. 

25. 4. 2021 so pred Družinskim sodiščem v Ljubljani (Figovec, Slovenska cesta) člani upravnega odbora Društva očetov Slovenije s praznimi otroškimi vozički začeli kampanjo za otroke. "Bilo nas je osem članov upravnega odbora društva, ki smo se z mimoidočimi ali člani društva pogovarjali v skupinah po deset. Družinsko sodišče se na našo akcijo še ni odzvalo. Računamo, da to ne bo hitra zmaga in veseli bomo, če se bodo pogovori s sodiščem začeli čez pol leta," je povedal Mertelj.

Bolj kot prazni vozički, pa so šokirali napisi na njih (fotografije v galeriji):

"Potreboval sem 6 let, da sem dokazal, da nisem spolno zlorabljal sina."

"11 mesecev opozarjam CSD in sodišče, da moj otrok živi v prodajalni mamil."

"Svojo novorojenko sem prvič videl po 360 dneh."

"Na test očetovstva sem tožil 5 let."

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 00:39 29. April 2021.

    Tega primera ne poznam, poznam pa par odmevnih primerov v katerih novinarji so ali pa še vedno konkretno brcajo v …

  • 23:08 28. April 2021.

    Kaj se je zares dogajalo vesta samo onadva. Baje pa sta oba z vsemi možnimi žavbami namazana. Ne bi rada …

  • 21:40 28. April 2021.

    prvic, postopki so dolgi samo tam, ko se zahteva izvedenca psihologa, ker jih ni dovolj. pa to ni vec let, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.