Magazin > VIP
23695 ogledov

Oče otroka Karin Škufca se simbolično bori s praznim vozičkom

Andrej Mertelj
1/4
ocetje.si
Priključil se je Društvu očetov Slovenije

Andrej Mertelj, bivši partner manekenke Karin Škufca, se po rojstvu 15-mesečne hčerke bori za svoje očetovske pravice. V ta namen se je priključil Društvu očetov Slovenije, s katerim si želijo zmanjšati sodne zaostanke v najbolj kritičnem delu pravosodja - v zadevah, ki vključujejo mladoletne otroke. Mertelj je s svojim programom postal tudi predsednik društva. 

"25. aprila 2021, na Svetovni dan ozaveščanja o starševskem odtujevanju, je Društvo očetov Slovenije začelo s kampanjo '9 mesev do rojstva – 9 mesecev do razsodbe', s katero želimo zmanjšati sodne zaostanke v najbolj kritičnem delu pravosodja - v zadevah, ki vključujejo mladoletne otroke. Društvo vse dobromisleče poziva: Postopki z vpletenimi mladoletnimi otroki pred družinskimi sodišči v Sloveniji tečejo po več let. Obstajajo primeri, kjer je oče na rezultat testa očetovstva čakal 7 let, drugi je lahko spoznal svojega novorojenca šele po enem letu. Matere tožijo nekaj let za plačilo preživnine. Nespoštovanja sodnih odločb z nekajletnim reakcijskim časom sodišča so stalnica. V državah Evropske unije in tudi drugod po svetu lahko vidimo, da je pravica lahko hitra in učinkovita, saj se tam večina primerov odvije v nekaj tednih ali mesecih. /.../  Izziva smo se lotili pragmatično. Na spletni strani www.ocetje.si smo objavili nekaj začetnih predlogov, katere bi se dalo hitro implementirati, brez globljih posegov v zakonodajo. Upamo, da se
nam priključijo tudi druge organizacije, ki se ukvarjajo s problematiko otrok v razpadlih zvezah ter da skupaj dosežemo prvo, majhno, a pomembno zmago pri skrajševanju rokov zakonskih postopkov,"
 pozivajo v Društvu očetov Slovenije. 

25. 4. 2021 so pred Družinskim sodiščem v Ljubljani (Figovec, Slovenska cesta) člani upravnega odbora Društva očetov Slovenije s praznimi otroškimi vozički začeli kampanjo za otroke. "Bilo nas je osem članov upravnega odbora društva, ki smo se z mimoidočimi ali člani društva pogovarjali v skupinah po deset. Družinsko sodišče se na našo akcijo še ni odzvalo. Računamo, da to ne bo hitra zmaga in veseli bomo, če se bodo pogovori s sodiščem začeli čez pol leta," je povedal Mertelj.

Bolj kot prazni vozički, pa so šokirali napisi na njih (fotografije v galeriji):

"Potreboval sem 6 let, da sem dokazal, da nisem spolno zlorabljal sina."

"11 mesecev opozarjam CSD in sodišče, da moj otrok živi v prodajalni mamil."

"Svojo novorojenko sem prvič videl po 360 dneh."

"Na test očetovstva sem tožil 5 let."

 

Komentarjev 6
  • blayo 00:39 29.april 2021.

    Tega primera ne poznam, poznam pa par odmevnih primerov v katerih novinarji so ali pa še vedno konkretno brcajo v temo in ne vem ali hote ali nehote delajo sranje oziroma mešajo drek. Ponavadi je na slabšem tisti, ki ne ...prikaži več želi komunicirati z mediji, ti pa potem nalašč vrtajo in ustvarjajo vtis, kot da nekaj skriva.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:08 28.april 2021.

    Kaj se je zares dogajalo vesta samo onadva. Baje pa sta oba z vsemi možnimi žavbami namazana. Ne bi rada sodila, pa vendar se mi zdi, da sta se kar prava dva skupaj našla. Žal mi je samo, da je vmešan otrok.

  • igorgeus 21:40 28.april 2021.

    prvic, postopki so dolgi samo tam, ko se zahteva izvedenca psihologa, ker jih ni dovolj. pa to ni vec let, ampak leto. drugic, vsak si sam izbere s kom bo imel otroka. ce si izberes nekoga, s katerim so ze ...prikaži veče v startu tezave, se odnos ne bo izboljsal. nihce se ne spremeni cez noc in brez razloga. ce si slep, ti sodstvo ni krivo. ko delas otroka, je treba malo tud z glavo mislit. tretjic, po mojih izkusnjah sta v vecini primerov oba malo vsekana. da je en totalen debil, drugi pa zvezda je redko

Sorodne novice