Odkrili, zakaj se bivši kadilci redijo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kar 80 odstotkov kadilcev se po tem, ko prenehajo kaditi, zredi za povprečno sedem kilogramov. Strokovnjaki so ugotovili, da za to ni kriv povečan apetit.
Oglej si celoten članek

Za pridobljene kilograme po prenehanju kajenja niso krive dodatne kalorije, ampak spremembe v črevesni flori, pravijo švicarski raziskovalci z Univerzitetne bolnišnice v Zürichu.

Ti so naredili raziskavo, v kateri so sodelovali kadilci, tisti, ki so nedavno prenehali kaditi in nekadilci. Po tem, ko so devet tednov analizirali njihove vzorce blata, so ugotovili, da se pri nekadilcih in kadilcih vzorci niso spreminjali, pri tistih, ki so nedavno nehali kaditi, pa so se v črevesni flori dogajale dramatične spremembe, piše Deutsche Welle.

Pri njih so začele prevladovati takšne bakterije, ki dominirajo v črevesni flori debelejših ljudi. Raziskovalci pravijo, da zato ni nič čudnega, da so se ti ljudje začeli rediti, četudi niso povečali vnosa dnevno zaužitih kalorij.

"Vemo, da te bakterije v črevesju ostanejo vsaj šest mesecev, če ostanejo dlje, pa zaenkrat še ne moremo potrditi," pravi vodja raziskave Gerhard Rogler in dodaja, da te bakterije v črevesju delujejo tako, da energije, pridobljene iz hrane, ne prebavijo v celoti, ampak jo shranjujejo v maščobnih celicah, zaradi česar se tisti, ki prenehajo kaditi, ponavadi zredijo. To, ali se da iz črevesja te bakterije odstraniti in na kakšen način, znanstveniki še raziskujejo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.