Magazin > Lepota & telo
391 ogledov

Odkrili, zakaj se bivši kadilci redijo

tehtnica Shutterstock
Kar 80 odstotkov kadilcev se po tem, ko prenehajo kaditi, zredi za povprečno sedem kilogramov. Strokovnjaki so ugotovili, da za to ni kriv povečan apetit.

Za pridobljene kilograme po prenehanju kajenja niso krive dodatne kalorije, ampak spremembe v črevesni flori, pravijo švicarski raziskovalci z Univerzitetne bolnišnice v Zürichu.

Ti so naredili raziskavo, v kateri so sodelovali kadilci, tisti, ki so nedavno prenehali kaditi in nekadilci. Po tem, ko so devet tednov analizirali njihove vzorce blata, so ugotovili, da se pri nekadilcih in kadilcih vzorci niso spreminjali, pri tistih, ki so nedavno nehali kaditi, pa so se v črevesni flori dogajale dramatične spremembe, piše Deutsche Welle.

Pri njih so začele prevladovati takšne bakterije, ki dominirajo v črevesni flori debelejših ljudi. Raziskovalci pravijo, da zato ni nič čudnega, da so se ti ljudje začeli rediti, četudi niso povečali vnosa dnevno zaužitih kalorij.

"Vemo, da te bakterije v črevesju ostanejo vsaj šest mesecev, če ostanejo dlje, pa zaenkrat še ne moremo potrditi," pravi vodja raziskave Gerhard Rogler in dodaja, da te bakterije v črevesju delujejo tako, da energije, pridobljene iz hrane, ne prebavijo v celoti, ampak jo shranjujejo v maščobnih celicah, zaradi česar se tisti, ki prenehajo kaditi, ponavadi zredijo. To, ali se da iz črevesja te bakterije odstraniti in na kakšen način, znanstveniki še raziskujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.