Ognjeni ptič pripoveduje ljubezen

Foto: Arhiv organizatorja
Foto: Arhiv organizatorja
V sklopu letošnjega Festivala Ljubljana, bo Cankarjev dom ob 20. uri gostil baletno skupino Béjart Ballet iz Lozane, ki bo na odru uprizorila tri predstave Kaj mi pripoveduje ljubezen, Ognjeni ptič in Bolero.
Oglej si celoten članek

Legendarni koreograf in plesalec Maurice Béjart (1927–2007) je leta 1960 ustanovil svojo baletno skupino, danes znano kot Béjart Ballet iz Lozane.

Svoje prvo veliko zmagoslavje je doživel s stvaritvijo Posvetitev pomladi na glasbo Stravinskega za Gledališče Monnaie v Bruslju, sledila je do danes verjetno najbolj znana upodobitev Ravelovega Bolera (1961). V  baletu Ognjeni ptič (1970) koreograf izpostavlja  dva prepoznavna elementa:  Stravinskega kot ruskega glasbenika in Stravinskega kot revolucionarnega  glasbenika.

Béjarteve koreografije so zaznamovale čas, razkrivale dediščino ter  izročilo različnih plesov ter krojile glasbeni okus dobe z repertoarjem  del od Wagnerjevih do Boulezovih. Bejartovo izročilo nadaljuje njegov naslednik Gil Roman, ki ga je izbral karizmatični Béjart.  Baletni triptih letos v Ljubljani zaokroža  izvirna koreografija na glasbo Gustava Mahlerja in tako še v plesni upodobitvi  podčrtuje obletnico skladateljevega rojstva.

Za vstopnico boste danes odšteli od 29 do 49 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.