Okreval po smrti?

Foto: Žurnal24 Napačna diagnoza je lahko prava.
Slišali smo že anekdote, da je bolnik uspešno okreval po smrti. Da bi se izognili napačnim diagnozam, so britanski zdravniki dobili posodobljen vodič.
Oglej si celoten članek

Čeprav se redkokdo vrne med žive, ko mu postavijo dokončno diagnozo "nastopila smrt", se to vendarle dogaja. Zdravniki v Veliki Britaniji so zato dobili posodobljen vodič z nasveti, da ne bi bilo usodnih napak. Britanska zdravniška organizacija The Academy of Medical Royal Colleges je izdala vodič z nasveti, kako ravnati v primeru hipotermije (padec telesne temperature pod normalno raven) ali kome, povzročene zaradi zlorabe drog.  

Podhlajenost in pomirjevala lahko zavedejo
Zgodilo se je že, da so ljudi, ki so bili izpostavljeni izredno nizkim temperaturam, razglasili za mrtve, a so začeli kazati znake življenja, ko se je telo spet ogrelo. Tudi pomirjevala lahko vplivajo tako, da je oseba videti pokojna. "Postavljanje smrtne diagnoze je kočljivo vprašanje v vsaki situaciji, v neobičajnih okoliščinah pa je to še toliko težje.  Recimo v primeru zlorabe pomirjeval. Novi vodič jasno določa, kdaj je primerno postaviti dokončno mnenje o smrti,'' je povedal anestezist sir Peter Simpson. Diagnosticiranje ni vedno enostavno, ker telesni organi in tkiva ne odmrejo hkrati, zato se lahko pojavi dvom o dejanskem trenutku smrti. Poleg tega je pomembna tudi velikost pacienta, saj je težje zaznati srčni utrip večjih in težjih oseb.

Vodič navaja, da definicija smrti pomeni nepovratno izgubo zmožnosti zavedanja in obenem nepovratno izgubo zmožnosti dihanja. Možgansko smrt v starem vodiču nadomešča z nasveti glede srčne smrti. Avtorji tudi poudarjajo, da je treba diagnozo popolnoma ločiti od vprašanj, povezanih z darovanji organov in presaditvami. To je pomembno, da bi se izognili diagnozam, na katere bi lahko vplivala nujna potreba po organih, ki bi lahko rešila življenje drugih ljudi.

Zdravniki so se za  izdajo prenovljenega vodiča odločili zaradi nejasnosti v starejši izdaji, zakonskih določil in razvoja klinične prakse.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.