Magazin > Lepota & telo
18 ogledov

Okreval po smrti?

Napačna diagnoza je lahko prava. Žurnal24 main
Slišali smo že anekdote, da je bolnik uspešno okreval po smrti. Da bi se izognili napačnim diagnozam, so britanski zdravniki dobili posodobljen vodič.

Čeprav se redkokdo vrne med žive, ko mu postavijo dokončno diagnozo "nastopila smrt", se to vendarle dogaja. Zdravniki v Veliki Britaniji so zato dobili posodobljen vodič z nasveti, da ne bi bilo usodnih napak. Britanska zdravniška organizacija The Academy of Medical Royal Colleges je izdala vodič z nasveti, kako ravnati v primeru hipotermije (padec telesne temperature pod normalno raven) ali kome, povzročene zaradi zlorabe drog.  

Podhlajenost in pomirjevala lahko zavedejo
Zgodilo se je že, da so ljudi, ki so bili izpostavljeni izredno nizkim temperaturam, razglasili za mrtve, a so začeli kazati znake življenja, ko se je telo spet ogrelo. Tudi pomirjevala lahko vplivajo tako, da je oseba videti pokojna. "Postavljanje smrtne diagnoze je kočljivo vprašanje v vsaki situaciji, v neobičajnih okoliščinah pa je to še toliko težje.  Recimo v primeru zlorabe pomirjeval. Novi vodič jasno določa, kdaj je primerno postaviti dokončno mnenje o smrti,'' je povedal anestezist sir Peter Simpson. Diagnosticiranje ni vedno enostavno, ker telesni organi in tkiva ne odmrejo hkrati, zato se lahko pojavi dvom o dejanskem trenutku smrti. Poleg tega je pomembna tudi velikost pacienta, saj je težje zaznati srčni utrip večjih in težjih oseb.

Vodič navaja, da definicija smrti pomeni nepovratno izgubo zmožnosti zavedanja in obenem nepovratno izgubo zmožnosti dihanja. Možgansko smrt v starem vodiču nadomešča z nasveti glede srčne smrti. Avtorji tudi poudarjajo, da je treba diagnozo popolnoma ločiti od vprašanj, povezanih z darovanji organov in presaditvami. To je pomembno, da bi se izognili diagnozam, na katere bi lahko vplivala nujna potreba po organih, ki bi lahko rešila življenje drugih ljudi.

Zdravniki so se za  izdajo prenovljenega vodiča odločili zaradi nejasnosti v starejši izdaji, zakonskih določil in razvoja klinične prakse.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.