Olivno olje za dober spomin

Foto: Žurnal24 Znanstveniki priporočajo uživanje od 20 do 40 mililitrov olivnega olja na dan.
Že stoletja se je olivno olje uporabljalo v kozmetiki in medicini. Po najnovejših raziskavah pa igra ključno vlogo tudi pri zaščiti proti demenci.
Oglej si celoten članek

Skozi zgodovino
Prepričanje, da olivno olje vrača moč in mladost, je bilo razširjeno v Egiptu, Grčiji in Rimu. Že Homer je dejal, da je olivno olje tekoče zlato. Sonce, kamen, voda in mir so elementi olivnega olja.

Univerzalno zdravilo
Olje vsebuje izjemno kakovostne aminokisline v velikih količinah, zlasti metionin in triptofan, ki sta pomembna za delovanje jeter, ledvic, izkoriščanje vitamina B-kompleksa. Vsebuje pa tudi veliko kalcija, kalija, fosforja, železa in vitamina B. Ima močno protibakterijsko delovanje. Očisti kožo in uničuje predvsem stafilokoke in streptokoke, a tudi glivice, ter ima protivnetni vpliv. Znanstveniki priporočajo uživanje od 20 do 40 mililitrov olivnega olja na dan.

Za dober spomin v jeseni življenja
Sestavina olivnega olja, imenovana oleokantal, tako kot nekatera nesteroidna protivnetna zdravila, blokira mehanizme, ki spremljajo bolečino. Oleokantal deluje kot naravno protivnetno sredstvo, njegova moč in značilnost pa v veliki meri ustrezata priljubljenim zdravilom proti bolečinam. Najnovejše raziskave strokovnjakov s filadelfijske univerze pa so pokazale, da oleokantal zavira spremembe na delu možganov, ki vodijo do alzheimerjeve bolezeni. Največ oleokantala najdemo v ekstra deviškem olivnem olju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.