Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Olivno olje za dober spomin

Znanstveniki priporočajo uživanje od 20 do 40 mililitrov olivnega olja na dan.
Žurnal24 main
Že stoletja se je olivno olje uporabljalo v kozmetiki in medicini. Po najnovejših raziskavah pa igra ključno vlogo tudi pri zaščiti proti demenci.

Skozi zgodovino
Prepričanje, da olivno olje vrača moč in mladost, je bilo razširjeno v Egiptu, Grčiji in Rimu. Že Homer je dejal, da je olivno olje tekoče zlato. Sonce, kamen, voda in mir so elementi olivnega olja.

Univerzalno zdravilo
Olje vsebuje izjemno kakovostne aminokisline v velikih količinah, zlasti metionin in triptofan, ki sta pomembna za delovanje jeter, ledvic, izkoriščanje vitamina B-kompleksa. Vsebuje pa tudi veliko kalcija, kalija, fosforja, železa in vitamina B. Ima močno protibakterijsko delovanje. Očisti kožo in uničuje predvsem stafilokoke in streptokoke, a tudi glivice, ter ima protivnetni vpliv. Znanstveniki priporočajo uživanje od 20 do 40 mililitrov olivnega olja na dan.

Za dober spomin v jeseni življenja
Sestavina olivnega olja, imenovana oleokantal, tako kot nekatera nesteroidna protivnetna zdravila, blokira mehanizme, ki spremljajo bolečino. Oleokantal deluje kot naravno protivnetno sredstvo, njegova moč in značilnost pa v veliki meri ustrezata priljubljenim zdravilom proti bolečinam. Najnovejše raziskave strokovnjakov s filadelfijske univerze pa so pokazale, da oleokantal zavira spremembe na delu možganov, ki vodijo do alzheimerjeve bolezeni. Največ oleokantala najdemo v ekstra deviškem olivnem olju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.