Opeče vas lahko kjerkoli

Foto: Žurnal24 Pazite se sonca! (Foto: Shutterstock)
Naj vam prvomajskih počitnic in prvih res toplih in sončnih dni ne pokvarijo boleče opekline.
Oglej si celoten članek

“Zaščito pred ultravijoličnim sevanjem prilagodite lokalnim dnevnim vrednostim ultravijoličnega žarčenja vedno, ko je UV-indeks večji od vrednosti 3,” pravi dermatovenerologinja Metka Adamič. Podatke o UV-indeksu lahko vsak dan najdete v medijih.

Za občutljive vsaj faktor 30
Dejavnosti v naravi načrtujte zunaj najdejavnejšega sončnega sevanja v dnevu – med 10. in 16. uro. Kožo zaščitite s primernimi oblačili in pokrivali, oči pa s sončnimi očali. Kadar ste na prostem, izpostavljene dele telesa vedno namažite s primernimi zaščitnimi sredstvi, ki vsebujejo zaščito pred UVA- in UVB-žarki; zaščitni faktor naj bo čim višji.

“To še posebno za zaščito občutljive kože otrok, za svetlopolte ljudi in tiste, katerih koža je še povsem bleda od dolgih zimskih mesecev,” svetuje Adamičeva. “V takšnem primeru naj bo zaščitni faktor vsaj 30,” opozarja. Za večino sredstev velja, da jih morate nanesti vsaki dve uri. Na koži, ki bo morebiti izpostavljena soncu, ne uporabljajte kozmetičnih sredstev, še zlasti odišavljenih krem, dezodorantov in toaletnih vodic, saj lahko povzročijo preobčutljivostne reakcije. Enako velja za nekatera zdravila, zato se o jemanju posvetujte z zdravnikom.

Foto: Žurnal24

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.