Magazin > Lepota & telo
29 ogledov

Opeče vas lahko kjerkoli

Pazite se sonca! (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Naj vam prvomajskih počitnic in prvih res toplih in sončnih dni ne pokvarijo boleče opekline.

“Zaščito pred ultravijoličnim sevanjem prilagodite lokalnim dnevnim vrednostim ultravijoličnega žarčenja vedno, ko je UV-indeks večji od vrednosti 3,” pravi dermatovenerologinja Metka Adamič. Podatke o UV-indeksu lahko vsak dan najdete v medijih.

Za občutljive vsaj faktor 30
Dejavnosti v naravi načrtujte zunaj najdejavnejšega sončnega sevanja v dnevu – med 10. in 16. uro. Kožo zaščitite s primernimi oblačili in pokrivali, oči pa s sončnimi očali. Kadar ste na prostem, izpostavljene dele telesa vedno namažite s primernimi zaščitnimi sredstvi, ki vsebujejo zaščito pred UVA- in UVB-žarki; zaščitni faktor naj bo čim višji.

“To še posebno za zaščito občutljive kože otrok, za svetlopolte ljudi in tiste, katerih koža je še povsem bleda od dolgih zimskih mesecev,” svetuje Adamičeva. “V takšnem primeru naj bo zaščitni faktor vsaj 30,” opozarja. Za večino sredstev velja, da jih morate nanesti vsaki dve uri. Na koži, ki bo morebiti izpostavljena soncu, ne uporabljajte kozmetičnih sredstev, še zlasti odišavljenih krem, dezodorantov in toaletnih vodic, saj lahko povzročijo preobčutljivostne reakcije. Enako velja za nekatera zdravila, zato se o jemanju posvetujte z zdravnikom.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.