Otrokom raje ne dajajte riževih vafljev

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Nemški Öko-Test je testiral riževe vaflje različnih proizvajalcev. Rezultati so šokantni.
Oglej si celoten članek

Zdrava malica? Riževi vaflji veljajo za odlično alternativo kruhu. Še zlasti priljubljeni so pri tistih, ki so občutljivi na gluten, in pri starših, ki jih otrokom ponujajo namesto keksov. Še zlasti slednjim nemški Öko-Test priporoča, naj se omenjenim vafljem izogibajo.

Škodijo zdravju

Tekom zadnjih let so namreč večkrat testirali vaflje različnih proizvajalcev in pri večini vzorcev odkrili kadmij in arzen ter akrilamid.

Kadmij spada med težke kovine in lahko škodi kostem ter ledvicam. Še zlasti na Kitajskem, od koder prihaja večina riža, je v zemlji veliko kadmija (tja je prišel preko gnojil), v pitni vodi pa arzena, ki lahko že v majhnih količinah povzroča trebušne krče in slabost. Kot pravijo strokovnjaki, lahko reden vnos arzena v telo poškoduje genetski material, kar lahko povzroči raka. 

Kemična spojina akrilamid, ki naj bi prav tako škodila genetskemu materialu in povzročala raka, pa nastane med cvrtjem in pečenjem. Visoke temperature so namreč prisotne tudi pri izdelavi riževih vafljev, razlagajo raziskovalci.

Mnogi so se na test odzvali

Bavarski deželni urad za zdravje in varno prehrano pri uživanju riževih vafljev svetuje previdnost, še zlasti pri otrocih, ki so mlajši od treh let. V tej starostni skupini je vnos arzena zaradi nizke telesne teže najmanj dvakrat višji kot pri odraslih. Urad zato priporoča, da se otrokom do treh let, ne ponudi več kot 20 gramov vafljev na teden. Dobra alternativa riževim vafljem so koruzni vaflji.

Po poročanju revije Brigitte se je veliko trgovin v Nemčiji odzvalo na rezultate testa. Rewe in Edeka sta proizvode umaknila s polic, mnogi pa so zamenjali dobavitelje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 20:34 20. September 2014.

    15-20 let nazaj smo vsi vse jedli, danes pa samo eko, bio,... pa ne vem še kakšne neumnosti in same …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.