Pahorju francoski poklon

Foto: Žurnal24 Chantal de Bourmont je Borisu Pahorju predala najvišje francosko odlikovanje.
Slovenski zamejski pisatelj Boris Pahor je iz rok francoske veleposlanice v Sloveniji Chantal de Bourmont prejel najvišje francosko odlikovanje, red viteza Legije časti.
Oglej si celoten članek

Slovenski zamejski pisatelj Boris Pahor, sicer prejemnik številnih priznanj, je iz rok francoske veleposlanice v Sloveniji Chantal de Bourmont prejel najvišje francosko odlikovanje, red viteza Legije časti. Kot menijo na veleposlaništvu, želi Francija s priznanjem počastiti ˝tega poliglota in dejavnega člana slovenske manjšine v Trstu, ki je goreč zagovornik evropske kulturne in jezikovne raznolikosti˝.

Narodnostna usoda Slovencev v zamejstvu

Takšno priznanje je Boris Pahor prejel predvsem zaradi tega, ker velja za gorečega zagovornika evropske kulturne in jezikovne raznolikosti. © BOBO

 
Boris Pahor v svojih delih najpogosteje obravnava narodnostno usodo Slovencev v zamejstvu, njegov opus pa določata tudi izkušnja italijanskega fašizma in druga svetovna vojna. Pahorjeve knjige, ki beležijo tudi njegovo bolečo izkušnjo življenja v Franciji, sodijo med najbolj prevajana slovenska literarna dela v Franciji. 

˝Francoščina mi je rešila življenje˝ 
Pahorja so med drugo svetovno vojno okupacijske enote namreč izgnale v Francijo, kjer je v prijateljevanju s francoskim pregnancem izpolnil svoje znanje francoskega jezika. Francoščina mu je, kot rad poudarja, večkrat rešila življenje. Sicer pa med njegova najpomembnejša dela sodijo Mesto v zalivu, Onkraj pekla so ljudje, Nekropola, V labirintu in Dihanje morja.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.