Magazin
6 ogledov

Pahorju francoski poklon

Chantal de Bourmont je Borisu Pahorju predala najvišje francosko odlikovanje. Žurnal24 main
Slovenski zamejski pisatelj Boris Pahor je iz rok francoske veleposlanice v Sloveniji Chantal de Bourmont prejel najvišje francosko odlikovanje, red viteza Legije časti.

Slovenski zamejski pisatelj Boris Pahor, sicer prejemnik številnih priznanj, je iz rok francoske veleposlanice v Sloveniji Chantal de Bourmont prejel najvišje francosko odlikovanje, red viteza Legije časti. Kot menijo na veleposlaništvu, želi Francija s priznanjem počastiti ˝tega poliglota in dejavnega člana slovenske manjšine v Trstu, ki je goreč zagovornik evropske kulturne in jezikovne raznolikosti˝.

Narodnostna usoda Slovencev v zamejstvu

Takšno priznanje je Boris Pahor prejel predvsem zaradi tega, ker velja za gorečega zagovornika evropske kulturne in jezikovne raznolikosti. © BOBO

 
Boris Pahor v svojih delih najpogosteje obravnava narodnostno usodo Slovencev v zamejstvu, njegov opus pa določata tudi izkušnja italijanskega fašizma in druga svetovna vojna. Pahorjeve knjige, ki beležijo tudi njegovo bolečo izkušnjo življenja v Franciji, sodijo med najbolj prevajana slovenska literarna dela v Franciji. 

˝Francoščina mi je rešila življenje˝ 
Pahorja so med drugo svetovno vojno okupacijske enote namreč izgnale v Francijo, kjer je v prijateljevanju s francoskim pregnancem izpolnil svoje znanje francoskega jezika. Francoščina mu je, kot rad poudarja, večkrat rešila življenje. Sicer pa med njegova najpomembnejša dela sodijo Mesto v zalivu, Onkraj pekla so ljudje, Nekropola, V labirintu in Dihanje morja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.