Pametne hobotnice ali le pod stresom?

Foto: Žurnal24 Koliko let bi potrebovale, da bi kocko pravilno sestavile?
Raziskovalci so hobotnicam zadali težko nalogo – rešiti oziroma pravilno sestaviti rubikovo kocko.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki, ki raziskujejo življenje v morju, so se lotili nove raziskave. Petindvajsetim hobotnicam so dali rubikove kocke. Njihove čudežne rešitve sicer ne pričakujejo, vendar se želijo prepričati, ali pri morskih mehkužcih obstaja le ena tipalka, s katero pobirajo stvari.

Strokovnjaki so prepričani, da imajo hobotnice kot izjemno inteligentna morska bitja od osmih tipalk eno najljubšo, s katero se hranijo in raziskujejo – enako kot pri človeku, ki bolj uporablja levo ali desno roko. Po Britaniji in Evropi bodo tako skušali potrditi svojo teorijo, živali, ki jim bodo metali hrano in igrače, pa bodo opazovali mesec dni.

Raziskava pa bi po mnenju strokovnjakinje Claire Little lahko pripomogla pri zmanjševanju stresa pri hobotnicah. Pravi, da bodo rezultati vsekakor zanimivi, saj imajo hobotnice več kot polovico svojih živcev v tipalkah, z njimi pa naj bi deloma celo razmišljale. Zelo pa so občutljive na stres, tako da če imajo najljubšo tipalko, s katero se hranijo, potem se jih stres lahko ogne, je še dodala raziskovalka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.