Magazin > Bizarno
6 ogledov

Pametne hobotnice ali le pod stresom?

Koliko let bi potrebovale, da bi kocko pravilno sestavile? Žurnal24 main
Raziskovalci so hobotnicam zadali težko nalogo – rešiti oziroma pravilno sestaviti rubikovo kocko.

Strokovnjaki, ki raziskujejo življenje v morju, so se lotili nove raziskave. Petindvajsetim hobotnicam so dali rubikove kocke. Njihove čudežne rešitve sicer ne pričakujejo, vendar se želijo prepričati, ali pri morskih mehkužcih obstaja le ena tipalka, s katero pobirajo stvari.

Strokovnjaki so prepričani, da imajo hobotnice kot izjemno inteligentna morska bitja od osmih tipalk eno najljubšo, s katero se hranijo in raziskujejo – enako kot pri človeku, ki bolj uporablja levo ali desno roko. Po Britaniji in Evropi bodo tako skušali potrditi svojo teorijo, živali, ki jim bodo metali hrano in igrače, pa bodo opazovali mesec dni.

Raziskava pa bi po mnenju strokovnjakinje Claire Little lahko pripomogla pri zmanjševanju stresa pri hobotnicah. Pravi, da bodo rezultati vsekakor zanimivi, saj imajo hobotnice več kot polovico svojih živcev v tipalkah, z njimi pa naj bi deloma celo razmišljale. Zelo pa so občutljive na stres, tako da če imajo najljubšo tipalko, s katero se hranijo, potem se jih stres lahko ogne, je še dodala raziskovalka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.