Panika? Štejte od sto nazaj

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Spoznajte anksioznost in si pomagajte z dihanjem ali mišičnim sproščanjem.
Oglej si celoten članek

Pomembno je prepoznati anksiozno motnjo in o njej pridobiti čim več informacij, da si lahko nato sami kar najbolj pomagate, opozarja Pika Bensa, specializantka psihoterapije. "Panični napad je pravzaprav huda tesnoba, ki se kaže z različnimi telesnimi znaki, ki se jih ljudje ustrašijo, ker ne vedo, kaj se jim dogaja. Prevedejo si, da bodo umrli ali izgubili razum. Razvijejo strah pred novimi paničnimi napadi in se ujamejo v začarani krog panične motnje," razlaga.

Dihanje ali stiskanje pesti

Dihanje s trebušno prepono je ena od vaj, s katerimi si lahko pomagate sami. Eno roko si položite na trebuh, drugo na zgornji del prsnega koša. Vdihnite skozi nos, dih za trenutek zadržite in skozi nos počasi izdihnite. Vajo petkrat ponovite. Če se vam ob vdihu roka na trebuhu dvigne, ob izdihu pa skupaj s trebušnimi mišicami spusti, vajo izvajate pravilno. Poskrbite, da izdihnete kar največ zraka.

Pomagate si lahko tudi z mišičnim sproščanjem. Najprej dvakrat stisnite in razprite desno pest, nato enako storite z levo pestjo; na koncu dvakrat stisnite in razprite obe pesti hkrati. Več vaj najdete na spletni strani društva Dam na Nebojse.si, kjer so na voljo spletna orodja za samopomoč pri depresiji in anksioznih motnjah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.