Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Panika? Štejte od sto nazaj

panika Shutterstock
Spoznajte anksioznost in si pomagajte z dihanjem ali mišičnim sproščanjem.

Pomembno je prepoznati anksiozno motnjo in o njej pridobiti čim več informacij, da si lahko nato sami kar najbolj pomagate, opozarja Pika Bensa, specializantka psihoterapije. "Panični napad je pravzaprav huda tesnoba, ki se kaže z različnimi telesnimi znaki, ki se jih ljudje ustrašijo, ker ne vedo, kaj se jim dogaja. Prevedejo si, da bodo umrli ali izgubili razum. Razvijejo strah pred novimi paničnimi napadi in se ujamejo v začarani krog panične motnje," razlaga.

Dihanje ali stiskanje pesti

Dihanje s trebušno prepono je ena od vaj, s katerimi si lahko pomagate sami. Eno roko si položite na trebuh, drugo na zgornji del prsnega koša. Vdihnite skozi nos, dih za trenutek zadržite in skozi nos počasi izdihnite. Vajo petkrat ponovite. Če se vam ob vdihu roka na trebuhu dvigne, ob izdihu pa skupaj s trebušnimi mišicami spusti, vajo izvajate pravilno. Poskrbite, da izdihnete kar največ zraka.

Pomagate si lahko tudi z mišičnim sproščanjem. Najprej dvakrat stisnite in razprite desno pest, nato enako storite z levo pestjo; na koncu dvakrat stisnite in razprite obe pesti hkrati. Več vaj najdete na spletni strani društva Dam na Nebojse.si, kjer so na voljo spletna orodja za samopomoč pri depresiji in anksioznih motnjah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.