Paralizirana podgana spet shodila

Foto: Reuters podgana operacija Foto: Reuters podgana operacija Foto: Reuters podgana operacija
Znanstveniki iz Švice so povrnili gibljivost paralizirani podgani, ki je imela poškodovano hrbtenjačo. Upajo, da bo v prihodnosti postopek mogoč tudi pri ljudeh.
Oglej si celoten članek

Vodji raziskave Gregoirju Courtinu je skupaj z ekipo v samo nekaj tednih uspelo, kar ni še nikomur doslej. Podgana, ki je imela poškodovano hrbtenjačo, je v nekaj tednih shodila. To jim je uspelo s pomočjo električne in kemijske stimulacije hrbtenjače. Izsledke petletne študije bodo objavili v strokovni reviji Science of Friday, poroča Reuters. Znanstveniki upajo, da bo omenjena raziskava pripomogla k novim načinom zdravljenja paralize pri ljudeh.

"To je velika prelomnica na tem področju in ponuja veliko upanja za prihodnost," pravi raziskovalka Elizabeth Bradbury. Vendar pa ugotavlja, da je zelo malo ljudi, ki imajo hrbtenjačo poškodovano na podoben način, kot so jo imele podgane, na katerih so raziskavo izvajali. Do poškodb pri človeku po navadi pride zaradi udarca ali močnega pritiska na hrbtenjačo, in ni jasno, ali bi tehnika, ki so jo uporabili na podganah, pomagala tudi pri poškodovanih ljudeh.

Kljub vsemu pa je Courtine našel način, kako spodbuditi in povečati naravno sposobnost hrbtenjače za obnovo tkiv.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:38 1. Junij 2012.

    "... in ni jasno, ali bi tehnika, ki so jo uporabili na podganah, pomagala tudi pri poškodovanih podganah."<br /><br />Verjetno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.