Magazin > Lepota & telo
7 ogledov

Paralizirana podgana spet shodila

podgana operacija
1/3
Reuters
Znanstveniki iz Švice so povrnili gibljivost paralizirani podgani, ki je imela poškodovano hrbtenjačo. Upajo, da bo v prihodnosti postopek mogoč tudi pri ljudeh.

Vodji raziskave Gregoirju Courtinu je skupaj z ekipo v samo nekaj tednih uspelo, kar ni še nikomur doslej. Podgana, ki je imela poškodovano hrbtenjačo, je v nekaj tednih shodila. To jim je uspelo s pomočjo električne in kemijske stimulacije hrbtenjače. Izsledke petletne študije bodo objavili v strokovni reviji Science of Friday, poroča Reuters. Znanstveniki upajo, da bo omenjena raziskava pripomogla k novim načinom zdravljenja paralize pri ljudeh.

"To je velika prelomnica na tem področju in ponuja veliko upanja za prihodnost," pravi raziskovalka Elizabeth Bradbury. Vendar pa ugotavlja, da je zelo malo ljudi, ki imajo hrbtenjačo poškodovano na podoben način, kot so jo imele podgane, na katerih so raziskavo izvajali. Do poškodb pri človeku po navadi pride zaradi udarca ali močnega pritiska na hrbtenjačo, in ni jasno, ali bi tehnika, ki so jo uporabili na podganah, pomagala tudi pri poškodovanih ljudeh.

Kljub vsemu pa je Courtine našel način, kako spodbuditi in povečati naravno sposobnost hrbtenjače za obnovo tkiv.

Komentarjev 1
  • orehek 10:38 01.junij 2012.

    "... in ni jasno, ali bi tehnika, ki so jo uporabili na podganah, pomagala tudi pri poškodovanih podganah."Verjetno ste mislili na ljudeh kajne?