Magazin > Lepota & telo
42 ogledov

Vse več mišje mrzlice

miš Shutterstock
Po poročanju inštituta za varovanje zdravja (IVZ) so letos v Sloveniji zaznali povečanje števila okužb z mišjo mrzlico oziroma hemoragično mrzlico z renalnim sindromom.

Bolezen se na človeka prenaša predvsem prek iztrebkov glodalcev, zato se tem izogibajte.
Letos 49 primerov

Do 22. maja je letos po podatkih IVZ zbolelo 49 ljudi, in sicer 33 moških in 16 žensk, kar je nekaj več kot lani; podobno se je število primerov povečalo leta 2008. Bolezen se s posamičnimi primeri sicer pri nas pojavlja vsako leto, predvsem spomladi in jeseni, ko so ljudje veliko v naravi in na poljih.
Značilnejša je za ruralna področja, čeprav se pojavlja tudi v urbanem okolju.

Prvi simptomi bolezni so visoka vročina, mrzlica, močan glavobol ter močne bolečine v ledjih in trebuhu. Bolezen v lažjih primerih ne pusti posledic, v hujših pa je smrtnost od pet- do 15-odstotna. Pri nas zaradi te bolezni ni umrl še nihče. Znaki bolezni se pojavijo od dva do štiri tedne po stiku z okuženimi iztrebki. Če opazite naštete simptome, se odpravite k osebnemu zdravniku. Prenos bolezni s človeka na človeka ni možen.

Komentarjev 2
  • leonardo 17:03 27.maj 2012.

    Kaj pa če te miš ugrizne? Se ne hecam, ker poznam primer, ko je miška ugrizla fantka. A to pa ni nevarno?

  • cevor 15:24 27.maj 2012.

    Pri nas je zaradi mišje mrzlice umrlo skupaj že več kot 10 ljudi. Praktično vsako leto je kak smrtni primer. Res pa je da letos zaenkrat še ni smrtnega primera. Ampak je še dovolj časa...