Magazin > Lepota & telo
1388 ogledov

Kdaj je ženska frigidna?

Žurnal24 main
Nezmožnost vzburjenja, pomanjkanje poželenja ali odsotnost orgazma – žensko spolno nemoč različni strokovnjaki opredeljujejo različno. Skozi čas pa se je omenjene tegobe oprijel izraz frigidnost.

Ameriška raziskava je pokazala, da ženske, ki so se poročile pred dvajsetim letom, najredkeje doživljajo orgazme. 34 odstotkov žensk v prvem letu zakonskega stana ni doživelo orgazma. Enake težave naj bi imelo 22 odstotkov žensk, ki so se poročile v starosti med 21 in 30 let, in samo 17 odstotkov tistih, ki so v zakonski jarem skočile po tridesetem. Kljub različnim opredelitvam in definicijam pa obstajajo nekateri dejavniki, ki so lahko vzrok za težave pri spolnosti.

Različni dejavniki

Mnoge ženske se samozadovoljujejo in tako sproščajo svoj spolni nagon. Samozadovoljevanje  nekaterim prinaša občutek krivde, ki predstavlja oviro za popolno sprostitev pri dejanskem spolnem odnosu. Posledica tega je, da pri spolnem odnosu pogosto ostanejo hladne. Nekatere ženske orgazma ne doživljajo, ker imajo spolne odnose z moškim, ki skrbi le za lastni užitek.

Kljub razviti kontracepciji strah pred nezaželeno nosečnostjo še vedno spada med vzroke za frigidnost. Tudi splav je lahko razlog za upad želje po spolnosti, trdijo strokovnjaki. Čustveno nezrele, zavrte in nesproščene ženske imajo velikokrat težave z uživanjem v spolnosti. V tem primeru je spolna hladnost lahko znamenje labilne, neuravnovešene in celo nevrotične osebnosti ali pa je posledica manjvrednostnih kompleksov, ki izhajajo iz mladosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.