Magazin
227 ogledov

"Mama, lezbijka sem"

najstnica_crop Žurnal24 main
Zavrnitev otroka, ki prizna istospolno usmerjenost, lahko vodi tudi v samomor.

Starši pri svojih otrocih istospolne usmerjenosti pogosto ne slutijo ali pa jo zanikajo, zato jih to spoznanje preseneti, nanj pa se v trenutku, ki je za otroka občutljiv, odzovejo napačno. "Po mojih izkušnjah sta najpogostejša odziva upor (zanikanje) in obup," pravi družinska psihologinja Darka Bajec. "Nekateri starši pa poskušajo dejstvo zanikati tako, da otroku rečejo 'To se ti samo zdi!' ali 'Tega ne moreš vedeti, ker si premlad oziroma premlada'," dodaja Bajčeva. "Starši žal ne razmišljajo, kako je otroku, ki je v tem primeru najbolj prizadet. Ob takšni informaciji jih najbolj zaskrbi, kako se bo odzvala okolica, prijatelji in znanci," pa ugotavlja družinska psihologinja Irena Toš Koren.

Zavejo se pred puberteto

Večina drugače spolno usmerjenih otrok se začne svoje drugačnosti zavedati med osmim in desetim letom, torej še pred puberteto, kažejo raziskave. "Zaradi socialnega pritiska in 'pravilne' naravnanosti pa tega dolgo ne upajo priznati niti sebi, kaj šele drugim," pravi Toš Korenova, ki opozarja, da je spolnost v pogovorih med starši in otroki še vedno večinoma tabu. "Odkriti in odprti pogovori staršev s svojimi otroki o spolnosti na splošno lahko prinesejo tudi napredek v sprejemanju drugačnosti na tem področju," dodaja.

Z otrokom bodite odkriti

Bajčeva meni, da je najboljši povsem odkrit odziv staršev v smislu: "Oprosti, presenetilo me je. Daj mi malo časa, da razmislim, potem pa želim, da se o tem pogovoriva." Tako bodo starši pridobili nekoliko časa za razmislek in predvsem za to, da v poznejšem pogovoru ne bodo prizadeli otroka, svetuje Bajčeva.

Ne obračajte hrbta

Največjo napako lahko starši naredijo, če otroku obrnejo hrbet in mu dajo vedeti, da se jim zdi zaradi spolne usmerjenosti manj vreden in ga manj sprejemajo ali imajo manj radi. "Na tem mestu resno opozarjam: odklonitev in groba zavrnitev otroka lahko privede tudi do samomora. Ob tem vsem staršem polagam na srce: imejte radi svoje otroke, bodite jim v oporo, tudi kadar jih ne razumete in jih težko sprejemate," opozarja Bajčeva in dodaja: "Razumljivo je, da nekateri starši to težko sprejmejo, a dovolj je odkritost, na primer: 'Težko to sprejmem, težko si predstavljam, kako je v tvoji koži, a te imam rad kot vedno!"

Komentarjev 6
  • zlatolasec 12:26 03.marec 2012.

    Še en homofob... o.O Tvoj komentar, Žurnalček, je šolski primer ozkogledosti in brezpredmetnega strahu pred drugačnimi. Od takih "za rod naroda skrbečimi državljani", kot si ti, mi gre na bruhanje.Referendum na družinski zakonik je protizakonit samo po sebi, ...prikaži več ker tukaj raja na novo odloča o temeljnih pravicah ljudi, za katere vsi vemo, da so jih že določili. Ne se trudit in mi ugovarjat, da imet otroke in se poročit ni temeljna človeška pravica. Če boš pa napisal, da istospolno usmerjeni niso ljudje in zato ne zaslužijo temeljnih čloeških pravic, se ti bo še tipkovnica smejala. ;)

  • Žurnalček 00:28 29.februar 2012.

    Rajši volim za predlog Satana , kot pa za karkoli , kar servira Vatikanska črna banda! Vendar , ne dam se pa jepati u glavo od telih mavričarjev. Čuj mavričarjev . Noben vam nič noče , vi pa zgleda ...prikaži več hočete vse kar pripada družini, osnovni celici socialističnega društva , to zanalašč , da ne boste rekli , da uporabljam cerkvene izraze. Vi niste in ne boste nikoli družina, ker ste troti naroda in ste se s tem sami dali na stranski tir družbe . Ker vas ni briga za obstoj naroda, tudi narodu ni potrebna skrb za vas ! Vsak hurc , k ima 5 minut časa hoče v tej državi neke večje pravice, kot gredo normalnim in za rod naroda skrbečimi državljani. Zlasti vam je pa parada enkratna, saj se človeku kozla ko vas vidi tako našemljene! Jaz vam dajem pravico da obstajate, ne dajem vam pa pravice , da na naš račun dobite privilegije in zato bom glasoval , sej me je sram reči, tako kot hoče cerkev, buh ih nima rad črnuhe Vatikanske.

  • aba 23:00 28.februar 2012.

    Ne bi se, verjemi. To je tako kot si npr. skinheadi ne priznajo, da so homoseksualna organizacija in potem ostale napadajo.