Peneče vino Medot

Foto: Žurnal24 (Foto: Dean Duboković)
Medot pa ni samo penina za aperitiv, ampak zna prav po kavalirsko spremljati tudi hrano – odlično se razume predvsem z morsko, pomožnosti surovo hrano.
Oglej si celoten članek
Ime vina: Medot
Letnik: 2000
Stopnja alkohola: 11,80 vol.%
Pridelovalec: domačija Medot, družina Zvonimirja Simčiča
Sladkorna stopnja: brut
Vinorodna dežela: Primorska
Vinorodni okoliš: Goriška brda
Vinogradi/ lega: Dobrovo
Sortni sestav: 60 % rebula, 20 % chardonnay, 20% modri pinot
Trgatev: ročna, zgodnja ob svitu
Vinifikacija: inox posoda
Zorenje/ donegovanje vina: klasična metoda, 6 let zorjenja v steklenicah na kvasovkah

Opis vina: Letnik 2000 je verjetno najbolj medotski izmed vseh letnikov Medota (prvi letnik, ki je bil pridelan po današnji filozofiji – šest let zorjenja v steklenicah na kvasovkah, je bil letnik 1996), oziroma je verjetno tak, kot bi Zvonimir Simčič, ki je penino poimenoval po svojem očetu, želel, da njegova penina je – izjemno resna, dozorelo krepostna, mladostno iskriva, izjemno uglajena in drzna ter kar je najpomembnejše, da je Medot penina, ki ne želi konkurirati peninam iz Champagne, ampak želi biti predvsem čarobno drugačna – taka kot so Brda sama. Pod to drugačnost pa se podpisuje predvsem rebula, ki je glavna sorta penine in ki s svojim karakterjem »skrbi« predvsem za to, da penina ohranja mladostno svežino, medtem ko pa modri pinot in chardonnay predstavljata hrbtenico, zaradi katere penina lahko šest let zori na kvasovkah. Medot pa ni samo penina za aperitiv, ampak zna tudi prav po kavalirsko spremljati hrano – odlično se razume predvsem z morsko, pomožnosti surovo hrano, kot so recimo surovi škampi, ostrige, oradin ali brancinov carpaccio,...
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.