Magazin
102 ogledov

Peneče vino Medot

(Foto: Dean Duboković) Žurnal24 main
Medot pa ni samo penina za aperitiv, ampak zna prav po kavalirsko spremljati tudi hrano – odlično se razume predvsem z morsko, pomožnosti surovo hrano.
Ime vina: Medot
Letnik: 2000
Stopnja alkohola: 11,80 vol.%
Pridelovalec: domačija Medot, družina Zvonimirja Simčiča
Sladkorna stopnja: brut
Vinorodna dežela: Primorska
Vinorodni okoliš: Goriška brda
Vinogradi/ lega: Dobrovo
Sortni sestav: 60 % rebula, 20 % chardonnay, 20% modri pinot
Trgatev: ročna, zgodnja ob svitu
Vinifikacija: inox posoda
Zorenje/ donegovanje vina: klasična metoda, 6 let zorjenja v steklenicah na kvasovkah

Opis vina: Letnik 2000 je verjetno najbolj medotski izmed vseh letnikov Medota (prvi letnik, ki je bil pridelan po današnji filozofiji – šest let zorjenja v steklenicah na kvasovkah, je bil letnik 1996), oziroma je verjetno tak, kot bi Zvonimir Simčič, ki je penino poimenoval po svojem očetu, želel, da njegova penina je – izjemno resna, dozorelo krepostna, mladostno iskriva, izjemno uglajena in drzna ter kar je najpomembnejše, da je Medot penina, ki ne želi konkurirati peninam iz Champagne, ampak želi biti predvsem čarobno drugačna – taka kot so Brda sama. Pod to drugačnost pa se podpisuje predvsem rebula, ki je glavna sorta penine in ki s svojim karakterjem »skrbi« predvsem za to, da penina ohranja mladostno svežino, medtem ko pa modri pinot in chardonnay predstavljata hrbtenico, zaradi katere penina lahko šest let zori na kvasovkah. Medot pa ni samo penina za aperitiv, ampak zna tudi prav po kavalirsko spremljati hrano – odlično se razume predvsem z morsko, pomožnosti surovo hrano, kot so recimo surovi škampi, ostrige, oradin ali brancinov carpaccio,...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.