Pesniki za kulturno raznolikost

Foto: Žurnal24 Na kulturni praznik bodo na ogled razstave, predstave in proslave. (Foto: Bobo)
Mednarodnega pesniško-prevajalskega srečanja Pesniki prevajajo pesnike – Sinji krog 2008 se bo letos udeležilo 15 pesnikov in prevajalcev iz sedmih držav.
Oglej si celoten članek

Srečanje je namenjeno poglabljanju diskusije o umetniški formi posameznega jezika, je danes povedala Barbara Pogačnik, organizatorji pa težijo tudi k spodbujanju svetovne kulturne raznolikosti.

Izhodišče za srečanja je najti pravo obliko, s katero bi slovenska književnost našla pot izven meja. Pogačnikova, predsednica društva Sinji krog, je na novinarski konferenci menila, da je v sklopu Evropske unije treba dejavno iskati priložnosti za mreženje na kulturnem področju.

Opozorila je, da je le 10 odstotkov knjig, ki izidejo v slovenščini, prevedenih v tuje jezike. "Treba je krepiti prevajanje iz slovenščine," je dodala Pogačnikova.

Letošnjega šestega pesniško-prevajalskega srečanja se bodo udeležili pesniki in prevajalci iz Slovenije, Francije, ZDA, Italije, Romunije, Srbije in s Finske. Med slovenskimi predstavniki sta uveljavljena avtorja in prevajalca Milan Jesih in Aleš Debeljak ter predstavniki mlade generacije Barbara Pogačnik, Gašper Malej in Veronika Dintinjana.

Pogačnikova je pojasnila, da želijo k sodelovanju pritegniti predvsem mlade avtorje, ki so odprti k novim poetikam in drugačnim oblikam izražanja.

V prostorih inštituta bo v torek, 7. oktobra, potekal tudi predvečer srečanja Pesniki prevajajo pesnike z branjem pesmi francoskega avtorja mlajše generacije Stephana Bouqueta.

Vrh srečanja bo v torek, 14. oktobra, ko bo v Cankarjevem domu v Ljubljani zaključno branje vseh udeležencev Sinjega kroga 2008.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.