Pet znakov, da so hormoni "ponoreli"

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hormoni vplivajo na razpoloženje, energijo, lepoto in splošno počutje.
Oglej si celoten članek

Ženske imajo opravka s hormoni od adolescence do menopavze. Hormonsko neravnovesje lahko povzroča neplodnost, težave v menopavzi, težave z menstruacijo, PMS, endometriozo in še marsikaj.

Vsakodnevni napori in hitri tempo je lahko vzrok utrujenosti, a včasih je lahko razlog tudi v hormonskem neravnovesju. Pazjivi bodite tudi na razdražljivost, izpadanje las ali hitro pridobivanje kilogramov. 

1. Utrujenost
Foto: Shutterstock zdravnica zaspanost spanje utrujenost Utrujenost je normalna posledica napornega dela, a občutek utrujenost je lahko tudi znak sprememb v hormonskem ravnotežju. Ženske opisujejo utrujenost na različne načine, morda težko vstanejo iz postelje ali pa so utrujene že popoldne. Bodite pozorni tudi na spremembe v nenadnem padcu energije. Preverite izločanje hormonov, ščitnico, inzulin, estrogen, progestron in adrenalin. 

2. Nespečnost Foto: Profimedia utrujenost

Veliko žensk poroča o utrujenosti zaradi nespečnosti. Hormoni uravnavajo tudi spanje. Nizke stopnje progestrona lahko izzovejo nespečnost sredi noči, medtem ko nizki estrogen vpliva na nočno znojenje. 

3. Razdražljivost Foto: Shutterstock ženska
Na razdražljivost lahko vplivajo različne okoliščine, a morda ni razlog v slabem dnevu v službi ali prometni konici na poti domov. Tudi spremembe v izločanju hormonov lahko vplivajo na razpoloženje.

Mnoge ženske poročajo o spremembah razpoloženja pred ali tekom menstruacije, kar poznamo kot PMS. PMS ni nujno znak tesnobe in depresije, ampak je povezan z izločanjem hormonov. 

4. Izpadanje las Foto: Shutterstock lasje česanje
Sprememba v gostoti last ali njihovem izgledu je lahko znak spremem v izločanju hormonov. Znano je, da ženskam po porodu pogosto izpadajo lasje, potem, ko so bili med nosečnostjo sijajni, tako kot tudi nohti.

Izguba las lahko nakazuje na težave s ščitnico ali pa sprememb pri izločanju progestrona ali estrogena. Če so lasje tanjši, imate morda preveč androgena ali DHT hormona (dihidrotestosterona). 

5. Pridobivanje teže Foto: Profimedia Debelost

Nenadne spremembe teže so lahko znak hormonskega neravnotežja. Pridobivanje maščobe okoli trebuha in na rokah je lahko znak odpornosti na inzulin, povešena prsa povezujejo s pomanjkanjem estrogena, medtem ko je nabiranje maščobe v bokih in na bedrih lahko povezano z delovanjem ščitnice. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.