Magazin > Odnosi in prosti čas
534 ogledov

Pet znakov, da so hormoni "ponoreli"

ženska Shutterstock
Hormoni vplivajo na razpoloženje, energijo, lepoto in splošno počutje.

Ženske imajo opravka s hormoni od adolescence do menopavze. Hormonsko neravnovesje lahko povzroča neplodnost, težave v menopavzi, težave z menstruacijo, PMS, endometriozo in še marsikaj.

Vsakodnevni napori in hitri tempo je lahko vzrok utrujenosti, a včasih je lahko razlog tudi v hormonskem neravnovesju. Pazjivi bodite tudi na razdražljivost, izpadanje las ali hitro pridobivanje kilogramov. 

1. Utrujenost

zdravnica zaspanost spanje utrujenost | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Utrujenost je normalna posledica napornega dela, a občutek utrujenost je lahko tudi znak sprememb v hormonskem ravnotežju. Ženske opisujejo utrujenost na različne načine, morda težko vstanejo iz postelje ali pa so utrujene že popoldne. Bodite pozorni tudi na spremembe v nenadnem padcu energije. Preverite izločanje hormonov, ščitnico, inzulin, estrogen, progestron in adrenalin. 

2. Nespečnost

utrujenost | Avtor: Profimedias Profimedias


Veliko žensk poroča o utrujenosti zaradi nespečnosti. Hormoni uravnavajo tudi spanje. Nizke stopnje progestrona lahko izzovejo nespečnost sredi noči, medtem ko nizki estrogen vpliva na nočno znojenje. 

3. Razdražljivost

ženska | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Na razdražljivost lahko vplivajo različne okoliščine, a morda ni razlog v slabem dnevu v službi ali prometni konici na poti domov. Tudi spremembe v izločanju hormonov lahko vplivajo na razpoloženje.

Mnoge ženske poročajo o spremembah razpoloženja pred ali tekom menstruacije, kar poznamo kot PMS. PMS ni nujno znak tesnobe in depresije, ampak je povezan z izločanjem hormonov. 

4. Izpadanje las

lasje česanje | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Sprememba v gostoti last ali njihovem izgledu je lahko znak spremem v izločanju hormonov. Znano je, da ženskam po porodu pogosto izpadajo lasje, potem, ko so bili med nosečnostjo sijajni, tako kot tudi nohti.

Izguba las lahko nakazuje na težave s ščitnico ali pa sprememb pri izločanju progestrona ali estrogena. Če so lasje tanjši, imate morda preveč androgena ali DHT hormona (dihidrotestosterona). 

5. Pridobivanje teže

Debelost | Avtor: Profimedias Profimedias


Nenadne spremembe teže so lahko znak hormonskega neravnotežja. Pridobivanje maščobe okoli trebuha in na rokah je lahko znak odpornosti na inzulin, povešena prsa povezujejo s pomanjkanjem estrogena, medtem ko je nabiranje maščobe v bokih in na bedrih lahko povezano z delovanjem ščitnice. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.