Petek povečuje smrtnost

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bolniki, ki so operirani konec tedna, imajo 82 odstotkov več možnosti za smrt mesec po operaciji v primerjavi z bolniki, operiranimi v ponedeljek.
Oglej si celoten članek

Tako so pokazali izsledki britanske raziskave, objavljene v britanski medicinski reviji. Najnižje tveganje za smrt imajo prav bolniki, ki so operirani v ponedeljek. Tveganje se potem skozi dneve tedna povečuje, še navaja raziskava v reviji British Medical Journal (BMJ). Bolniki, operirani v petek, imajo tako 44 odstotkov več možnosti za smrt kot bolniki, operirani v ponedeljek, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med možnimi vzroki za večje tveganje konec tedna raziskovalci navajajo manj zdravstvenega osebja v bolnišnicah v tem času.

Raziskovalci so med štirimi milijoni operacij, izvedenimi v britanskih javnih bolnišnicah med letoma 2008 in 2011, analizirali 27.582 primerov smrti, ki so se zgodile v 30 dneh po operaciji. "Prvih 48 ur po operaciji je pogosto najbolj kritično obdobje za bolnike," je dejal vodja študije Paul Aylin z londonske šole za javno zdravje na Imperial College.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.