Magazin > Lepota & telo
10 ogledov

Petek povečuje smrtnost

bolnišnica pacient Shutterstock
Bolniki, ki so operirani konec tedna, imajo 82 odstotkov več možnosti za smrt mesec po operaciji v primerjavi z bolniki, operiranimi v ponedeljek.

Tako so pokazali izsledki britanske raziskave, objavljene v britanski medicinski reviji. Najnižje tveganje za smrt imajo prav bolniki, ki so operirani v ponedeljek. Tveganje se potem skozi dneve tedna povečuje, še navaja raziskava v reviji British Medical Journal (BMJ). Bolniki, operirani v petek, imajo tako 44 odstotkov več možnosti za smrt kot bolniki, operirani v ponedeljek, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med možnimi vzroki za večje tveganje konec tedna raziskovalci navajajo manj zdravstvenega osebja v bolnišnicah v tem času.

Raziskovalci so med štirimi milijoni operacij, izvedenimi v britanskih javnih bolnišnicah med letoma 2008 in 2011, analizirali 27.582 primerov smrti, ki so se zgodile v 30 dneh po operaciji. "Prvih 48 ur po operaciji je pogosto najbolj kritično obdobje za bolnike," je dejal vodja študije Paul Aylin z londonske šole za javno zdravje na Imperial College.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.