Magazin > Lepota & telo
37 ogledov

Botoks vse popularnejši med 20-letnicami

botoks injekcija Shutterstock
Ameriška raziskava je pokazala, da po botoksu posegajo vse mlajše ženske, v želji, da bi čim prej zaščitile kožo pred staranjem. Uporablja ga vse več dvajsetletnic.

Rezultati raziskave, ki jo je naredila ameriška televizijska mreža ABC News, so pokazali, da se je odstotek dvajsetletnic, ki uporabljajo botoks, v enem letu povečal kar za deset. Ta ugotovitev je za marsikoga morda šokantna, a dermatologinja iz New Jesrseyja, Jeanine Downie, pravi, da ima zgodnja uporaba botoksa svoje prednosti, saj preprečuje, da bi gube sploh nastale. "Če ne zgubate ovojnice, ne bodo nikoli nastale črte in razpoke," tako nekako je Downiejeva razložila, zakaj botoks pri ženskah v dvajsetih ni nič spornega, a sama ga raje vbrizgava ženskam v tridesetih. Na lastni koži ga je začela uporabljati v zgodnjih tridesetih letih.

A drugi strokovnjaki se ne strinjajo z njo in pravijo, da bi botoks ženskam v dvajsetih naredil več škode kot koristi. Predsednik britanskega združenja plastičnih kirurgov je denimo dejal, da ne bi nikoli vbrizgal botoksa ženski, ki je stara manj kot 30 let. Poleg tega so prejšnji mesec nemški znanstveniki prišli do spoznanja, da veliko žensk, ki pretiravajo z uporabo botoksa, sčasoma postanejo imune nanj.

Tudi klinična psihologinja dr. Nanine Ewing opozarja, da lahko botoks pri mladih letih poškoduje psiho, če se razvije v odvisnost. "Ženske, ki po njem začnejo posegati v mladih letih, bomo kmalu hotele vse več, hkrati pa se bodo začele spraševati, če je to sploh dovolj," je razložila.

Je kot nova pričeska

Kljub temu, da se vsakič znova v javnosti pojavijo nove trditve o škodljivosti botoksa in njegovi ponesrečeni uporabi, pa to ne prepriča nikogar, saj mu podleže vse več žensk. V letu 2012 so lepotni kirurgi naredili kar 6,1 milijona vbrizgov botoksa, od tega je bilo kar 100 tisoč pacientk v dvajsetih letih. To je, kot že zgoraj omenjeno, deset odstotkov več kot leto prej. Neka pacientka, 23-letna Claribel Vega, je ob tem povedala: "Na čelu sta se mi začeli kazati dve gubi, a po uporabi botoksa, ju nisem več videla." Dodala je, da se mu ne bo odrekla in ga bo uporabljala tudi v prihodnje.

Druga mladenka, prav tako oboževalka botoksa, je za ABC News dejala: "To je kot nova pričeska, v trenutku se počutiš bolje."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.