Pevka direktorju RTV zagrozila s tem, ker je ne povabijo v oddajo

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Vanja Kuštrin ne bo odnehala, tokrat objavila pismo generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca.
Oglej si celoten članek

"Dragi vsi, obveščam vas, da sem ogorčena nad odgovorom generalnega direktorja RTV SLO. Ponovno sem prejela ničen odgovor, brez vsebine. Sprašujem se, kaj ti ljudje počnejo na takšnem položaju? Objavljam njegov odgovor, zraven pa prilagam moj današnji odgovor na njegov dopis. Hvala vam za vaše komentarje in vašo podporo," se je Vanje Kuštrin tokrat razburila na Facebooku. Naj spomnimo, da se je pevka s pesmijo Naj vino greje me prijavila v oddajo Slovenski pozdrav, a jo je urednik oddaje Andrej Hofer zavrnil zaradi "nižje kvalitete besedila skladbe, produkcijskih razlogov in dalmatinskega melosa". Več o tem, TUKAJ.

Če bo vaše stališče o moji pravici, da me spozna najširša publika v Sloveniji, enako kot doslej, sem prepričana, da lahko spodbudim medijsko gibanje in zavedanje, da je potrebno pri programski in uredniški politiki javnega zavoda RTV SLO nekaj spremeniti. Morebiti mi bo pri mojem boju za pravico pomagal tudi novi minister za kulturo ob menjavi slovenske vlade.

Kuštrinova se je s svojimi prizadevanji obrnila tudi na generalnega direktorja RTV SLO, to pa je bil njegov odgovor: "Spoštovana gospa Kuštrin, verjetno ne pričakujete, da bi vam lahko povedal kaj več, kot sva vam z urednikom Andrejem Hoferjem povedala do sedaj. Razumem vaša prizadevanja, vendar mislim, da ponavljanje enih in istih zadev, pa četudi se krog naslovnikov veča, nikakor ni pravi način za doseganje vašega cilja. Naj vam povem, kako zelo spoštujem uredniško politiko, potem pa sami presodite. Leta 2018 sem bil udeleženec okrogle mize na festivalu v Rovinju skupaj z ravnateljem HRT. Na koncu je HRT z obema posnela intervju in ga posredovala tudi TV SLO. Intervju ni bil objavljen. Podobno je bilo tudi, ko smo lani obiskali sedež HRT v Zagrebu. Tudi ta izjava ni bila objavljena na TV SLO. Kljub temu urednikov oddaj Informativnega programa nisem niti vprašal, ali so “ gradivo“ dobili in zakaj ga niso objavili. Upam, da vam je na osnovi povedanega jasno, kako zelo resno jemljem svoje pravice in dolžnosti. Tako tudi ne bom sklical sestanka z uredniki, kjer bi bili prisotni vi in vaša ekipa. Verjamem, da se bo v prihodnosti ponudila priložnost za pogovor z uredniki na TV SLO. To, da vašo skladbo poznajo, pa nam je od vsega začetka jasno. Pri vašem nadaljnjem delu vam želim še veliko uspehov in vas lepo pozdravljam, Generalni direktor RTV SLO Igor Kadunc, MBA."

Morda bo iskala pomoč države

Kuštrinova pa je na Facebooku objavila tudi svoj odgovor Kaduncu. "Spoštovani g. Igor Kadunc, s tem dopisom odgovarjam na vaš dopis z dne 20.2.2020, v katerem mi ponovno podajate ničen odgovor in se podrobno niste opredelili do mojih očitkov v zvezi z uredniško politiko v vaših razvedrilnih programih, ki mi je preprečila nastop v vaši televizijski oddaji Slovenski pozdrav. Še naprej menim, da sem upravičena do pojasnila, zakaj v vaših televizijskih oddajah vselej nastopajo isti gostje, vsi ostali, ki pa imamo veliko oboževalcev, ki nas vsakodnevno spremljajo in si želijo videti naše nastope v mediju, ki je v najširši populaciji daleč najbolj gledan, pa smo pri dostopu do tega medija omejeni. Omejeni na način, da nekatere od nas izločijo, druge, ki ponudijo po melosu podobne melodije ali domala enake vsebine kot mi, pa v oddajo uredniki redno sprejemajo. Ali se na ta način še zagotavlja poslanstvo RTV SLO, ki naj bi poskrbela za najširši okus publike v Sloveniji in na ta način zagotavljala javni interes? Mislim, da gre za vprašanje temeljnih načel programske politike vašega javnega zavoda, zato ta dopis pošiljam vam, v vednost pa še programskemu svetu RTV SLO. S korespondenco nameravam na družabnih omrežjih seznaniti tudi svoje oboževalce, pri čemer ne bom razkrila nobenega osebnega podatka. Ne nazadnje se oba pogovarjava kot absolutni javni osebi, ki ne razkrivava informacij iz svojih zasebnih življenj," je med drugim zapisala Kuštrinova. 

A s tem pevka še ni končala, Kaduncu je ob koncu pisma zagrozila celo s pritožbo novemu ministru za kulturo: "Pričakujem, da boste še enkrat premislili o programski in uredniški politiki javnega zavoda RTV SLO, ki je toliko kot je vaš tudi od vseh nas. Prepričana sem, da je ekskluzivna pravica nekaterih izvajalcev, ki se neprestano pojavljajo v vašem mediju, v eklatantnem nasprotju s poslanstvom RTV SLO. Če bo vaše stališče o moji pravici, da me spozna najširša publika v Sloveniji, enako kot doslej, sem prepričana, da lahko spodbudim medijsko gibanje in zavedanje, da je potrebno pri programski in uredniški politiki javnega zavoda RTV SLO nekaj spremeniti. Morebiti mi bo pri mojem boju za pravico pomagal tudi novi minister za kulturo ob menjavi slovenske vlade."

Spodaj lahko prisluhnete pesmi, ki je povod za spor med Kuštrinovo in RTV SLO. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 23

  • 18:09 4. Marec 2020.

    Ne navijam za nobeno stran, ampak; Če je kot plačnica prispevka financira predvajanje kdaj še slabših, naj ji dajo priložnost. …

  • 18:09 4. Marec 2020.

    Uboga reva, brez talenta, pa tako ambiciozna,

  • 17:05 4. Marec 2020.

    To mi zgleda kot en ženski Murko? Veliko samohvale za precej amaterski izdelek. Mogoče še vzdržno za Gostilno pr Francet …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.