Pigmenti za ostrejši vid

Foto: Shutterstock Zivljenje 27.06.13, korenje, korenckov sok, foto: shutterstock
Korenje in druga zelenjava ter sadje rumenih in oranžnih odtenkov naj bodo redno na jedilniku.
Oglej si celoten članek

Korenje je očitno res bistvenega pomena za dober vid, saj so karotenoidi, ki jih vsebuje, ključnega pomena za dobro delovanje očesne mrežnice. To je potrdila raziskava, ki so jo opravili na irskem inštitutu Waterford Institute of Technology/WIT).

Lutein in zeaksantin

Karotenoidi (lutein, zeaksantin in meso-zeaksantin) so pigmenti, brez katerih očesna mrežnica ne more filtrirati škodljive svetlobe, ki lahko poškoduje oko in povzroči slabši vid oziroma slepoto. V raziskavi je ljudem, ki so uživali prehranske dodatke s karotenoidi oziroma so jih v telo vnašali na naraven način (s hrano), uspelo popraviti manjše poškodbe oči in izboljšati vid. To kaže na to, da slabšanje vida v starosti ni neizogibno, temveč lahko nanj bistveno vplivamo s prehrano.

Ne samo v korenju

Karotenoide poleg korenja vsebujeta druga zelenjava in sadje oranžnih in rumenih barv. Strokovnjaki z WIT priporočajo, da jih uživate čim več.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.