Magazin > Lepota & telo
55 ogledov

Pigmenti za ostrejši vid

oči Shutterstock
Korenje in druga zelenjava ter sadje rumenih in oranžnih odtenkov naj bodo redno na jedilniku.

Korenje je očitno res bistvenega pomena za dober vid, saj so karotenoidi, ki jih vsebuje, ključnega pomena za dobro delovanje očesne mrežnice. To je potrdila raziskava, ki so jo opravili na irskem inštitutu Waterford Institute of Technology/WIT).

Lutein in zeaksantin

Karotenoidi (lutein, zeaksantin in meso-zeaksantin) so pigmenti, brez katerih očesna mrežnica ne more filtrirati škodljive svetlobe, ki lahko poškoduje oko in povzroči slabši vid oziroma slepoto. V raziskavi je ljudem, ki so uživali prehranske dodatke s karotenoidi oziroma so jih v telo vnašali na naraven način (s hrano), uspelo popraviti manjše poškodbe oči in izboljšati vid. To kaže na to, da slabšanje vida v starosti ni neizogibno, temveč lahko nanj bistveno vplivamo s prehrano.

Ne samo v korenju

Karotenoide poleg korenja vsebujeta druga zelenjava in sadje oranžnih in rumenih barv. Strokovnjaki z WIT priporočajo, da jih uživate čim več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.