Plastika škodljiva zdravju?

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Plastične steklenice in pločevinke, ki jih uporabljamo vsak dan, vsebujejo bisfenol A. Ali so trditve o njegovem škodljivem vplivu na dihala, plodnost in živčni sistem resnične?
Oglej si celoten članek
Do večjih migracij BPA v živila lahko pride pri poškodovani plasti in premazu epoksi smol, zato živil ne shranjujemo v poškodovane posode. Pri čiščenju posod, narejenih iz omenjenih materialov, se moramo izogibati agresivnim detergentom in intenzivnemu mehaničnemu drgnjenju.
IVZ

Bisfenol A (BPA) je kemikalija, ki jo med drugim uporabljajo tudi v proizvodnji epoksi smol (prevleke na notranji strani skoraj vseh pločevink za hrano in pijačo) in polikarbonatske plastike (trda prozorna plastika), kar pomeni, da jo najdemo v pločevinkah, plastičnih steklenicah za vodo, stekleničkah za dojenčke, posodi za hrano, lečah za očala, hišni elektroniki ...
 
Ker majhne količine BPA lahko preidejo v živila iz polikarbonatne plastike in premaza iz epoksi smol, se mnogi sprašujejo o škodljivosti te kemikalije. "BPA je dražilen. Lahko draži dihala. Obstaja nevarnost hudih poškodb oči. Pri stiku s kožo lahko povzroča alergične reakcije. Škodljivo lahko vpliva na razmnoževanje, in sicer obstaja sum, da lahko oslabi plodnost," so zapisali na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ).

Pri Evropski agenciji za varno hrano so na podlagi rezultatov študij določili sprejemljivi dnevni vnos BPA (TDI), količino, ki jo lahko vnašamo v telo vse življenje, ne da bi škodovali zdravju. "Izračunali so tudi celokupno izpostavljenost BPA tako za dojenčke in otroke kot za odrasle in ugotovili, da je ta manjša od TDI. Zato BPA ne predstavlja tveganja za zdravje. Ta novejša ocena tveganja temelji na močnejših znanstvenih podatkih in manj negotovosti," pravijo na IVZ, kljub temu pa ostaja odprto vprašanje razvojne strupenosti za živčni sistem.

Kemikalijo prepoznamo po vtisnjenem trikotniku in številko 3 ali 7 v trikotniku. Ker pod številko sedem spadajo tudi drugi  plastični materiali, nekateri proizvajalci dodajo še napis "BPA free" za embalažo, ki ne vsebuje bisfenola A.

Za zdaj tudi ni dovolj dokazov, ki bi potrdili vzročni odnos med BPA in povečanim pojavom srčnih obolenj in sladkorne bolezni, dodajajo na IVZ, saj študija, ki naj bi omenjeno povezavo obravnavala, ni vsebovala informacij o učinkih pri dolgodobni izpostavljenosti BPA.

Na IVZ tudi pravijo, da BPA za otroke in nosečnice, glede na ocenjene vrednosti izpostavljenosti BPA s hrano pri različnih starostih, ni bolj nevaren, z izjemo morebitnega škodljivega vpliva na razvoj živčevja in vedenje. "Rezultati študije škodljivosti za razvoj živčnega sistema, ki naj bi omenjene dvome potrdili ali ovrgli, bodo znani letos," so dodali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.