Plus za popoldanski počitek

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Razloga za slabo vest zaradi popoldanskega počitka ni, pravijo raziskovalci, ki so ugotovili, da 45 minut popoldanskega spanca pozitivno vpliva na miselne sposobnosti.
Oglej si celoten članek

Kratek popoldanski počitek izboljšuje miselne sposobnosti tudi pri starejših, je pokazala manjša raziskava, v kateri je sodelovalo 50 prostovoljcev, starih od 50 do 83 let. Vsem sodelujočim so pred raziskavo s pomočjo elektronskih pripomočkov naredili podrobno analizo spanja in spalnih navad, vsi pa so rešili tudi različne kognitivne teste. Sodelujoče so raziskovalci razvrstili v dve skupini, prva je vsako popoldne spala 45 minut, druga pa dve uri.

Za kvalitetnejši spanec ponoči

Čeprav so nekateri mnenja, da popoldanski počitek vpliva na slabše spanje ponoči, je raziskava potrdila, da temu ni tako. Nasprotno, pri vseh sodelujočih se je kvaliteta nočnega spanca izboljšala, podaljšal pa se je tudi čas REM faze, ki igra pomembno vlogo pri počitku ter regeneraciji telesa in možganov. Raziskava je potrdila, da je počitek še kako pomemben za dobro delovanje miselnih sposobnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da so sodelujoči kognitivne teste, identične, kot pred začetkom raziskave, po koncu opravili veliko bolje.

Raziskovalci pravijo, da je mišljenje, da starejši potrebujejo manj spanca, zmotno. Ne glede na starost, telo v povprečju potrebuje okoli sedem ur spanja na noč, popoldanski dremež pa te potrebe le še dodatno pomaga zadovoljiti, raziskavo povzemajo v Journal of the American Gariatric Society.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.