Magazin > Lepota & telo
42 ogledov

Plus za popoldanski počitek

spanje Shutterstock
Razloga za slabo vest zaradi popoldanskega počitka ni, pravijo raziskovalci, ki so ugotovili, da 45 minut popoldanskega spanca pozitivno vpliva na miselne sposobnosti.

Kratek popoldanski počitek izboljšuje miselne sposobnosti tudi pri starejših, je pokazala manjša raziskava, v kateri je sodelovalo 50 prostovoljcev, starih od 50 do 83 let. Vsem sodelujočim so pred raziskavo s pomočjo elektronskih pripomočkov naredili podrobno analizo spanja in spalnih navad, vsi pa so rešili tudi različne kognitivne teste. Sodelujoče so raziskovalci razvrstili v dve skupini, prva je vsako popoldne spala 45 minut, druga pa dve uri.

Za kvalitetnejši spanec ponoči

Čeprav so nekateri mnenja, da popoldanski počitek vpliva na slabše spanje ponoči, je raziskava potrdila, da temu ni tako. Nasprotno, pri vseh sodelujočih se je kvaliteta nočnega spanca izboljšala, podaljšal pa se je tudi čas REM faze, ki igra pomembno vlogo pri počitku ter regeneraciji telesa in možganov. Raziskava je potrdila, da je počitek še kako pomemben za dobro delovanje miselnih sposobnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da so sodelujoči kognitivne teste, identične, kot pred začetkom raziskave, po koncu opravili veliko bolje.

Raziskovalci pravijo, da je mišljenje, da starejši potrebujejo manj spanca, zmotno. Ne glede na starost, telo v povprečju potrebuje okoli sedem ur spanja na noč, popoldanski dremež pa te potrebe le še dodatno pomaga zadovoljiti, raziskavo povzemajo v Journal of the American Gariatric Society.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.