Pol ure za potenco

Foto: Žurnal24 Vse mlajši trpijo za težavami s prostato. (Foto: Shutterstock)
Z motnjami erekcije se bojuje vse več moških.
Oglej si celoten članek
K urologu na pol leta. Ob pregledu bolnika z erektilnimi motnjami najprej izključijo možnost neodkritih spremljajočih bolezni, kot so diabetes, povišan krvni tlak, holesterol, težave s prostate in depresija. Obisk pri urologu zajema še pregled sečil in zunanjih spolnih organov, po potrebi tudi pregled prostate.

Po zadnji veliki opravljeni raziskavi, ameriški raziskavi Massachusetts Male Aging Study, ima 52 odstotkov moških med 40. in 70. letom težave zaradi prekratke in nečvrste erekcije. Po nekaterih podatkih naj bi se do leta 2025 število moških z motnjo erekcije podvojilo. V 15 letih naj bi za impotenco tako trpelo 300 milijonov moških.

Šport je ključ do uspeha
"Najboljša preventiva za ohranjanje čvrste erekcije so zdrav način življenja, zmanjševanje škodljivih navad, kot sta kajenje in pitje alkohola, ter redna telesna aktivnost, ki dokazano zmanjšuje pogostost erektilne disfunkcije," poudarja urolog Dejan Bratuš z oddelka za urologijo klinike za kirurgijo mariborskega kliničnega centra. Po urologovem mnenju je najbolj pomembna vsakodnevna telesna aktivnost. Zadostuje že 30 minut hoje na dan. 

Težave včasih minejo. Definicija erektilne disfunkcije govori o ponavljajočih se težavah v obdobju, daljšem od šestih mesecev. "Vsak izoliran primer nedoseganja erekcije še ne narekuje zdravniške pomoči, saj gre lahko zgolj za trenutne težave zaradi nastale situacije," pojasnjuje Bratuš.

Bratuš pravi, da "je primerna večina športov, nekoliko pogostejše pa naj bi bile težave pri moških, ki se ukvarjajo z ekstremnimi športi, kot je denimo maraton". Manj priporočljivo naj bi bilo tudi dolgotrajno kolesarjenje, vendar konkretne raziskave o tem niso bile opravljene.

Tudi debelost je lahko vzrok
Prehranjevalne navade naj ne bi bistveno vplivale na motnje erekcije, ob tem pa Bratuš opozarja, da je pri prehrani potrebna predvsem zmernost, "saj lahko tudi prekomerna teža vodi v erektilno disfunkcijo".

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.