Poletje lahko poškoduje kožo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Če imate svetlo polt in veliko znamenj, si kožo redno pregledujte vse leto.
Oglej si celoten članek

 pregledov kože pred poletjem postajajo vse bolj obiskani tudi jesenski preventivni obiski pri dermatologu, ta praksa se krepi predvsem v Združenih državah Amerike. Prav povečana izpostavljenost močnim sončnim žarkom v poletnih mesecih namreč lahko spodbudi pojav novih kožnih znamenj. Prej kot jih odkrijete in diagnosticirate, bolje je. Prvi preventivni pregled kože lahko opravite tudi sami doma, k specialistu pa se morate napotiti takoj, ko na vaši odkrijete novo, drugačno znamenje ali pigmentni madež.

Večje in nepravilno

Podrobni analizi kože se morajo temeljito posvetiti predvsem ljudje s svetlo poltjo in veliko pigmentnimi znamenji, ki so tveganju bolj podvrženi. Če opazite novo znamenje, ki je na las podobno tistim, ki jih že imate, najbrž ni razloga za skrb.

Nepravilna in že na prvi pogled izstopajoča znamenja pa je treba podrobneje proučiti, saj lahko gre za kožnega raka oziroma maligni melanom. Ta je neenakomerno pigmentiran, neostro ali policiklično omejen, nesimetričen in nepravilne oblike. Premer po navadi presega pet milimetrov, pojasnjujejo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije. Če opazite takšno znamenje, takoj obiščite dermatologa, saj je ravno zgodnje zdravljenje najuspešnejše.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.