Magazin > Lepota & telo
33 ogledov

Poletje lahko poškoduje kožo

zdravnik pregled koža kožni rak Shutterstock
Če imate svetlo polt in veliko znamenj, si kožo redno pregledujte vse leto.

 pregledov kože pred poletjem postajajo vse bolj obiskani tudi jesenski preventivni obiski pri dermatologu, ta praksa se krepi predvsem v Združenih državah Amerike. Prav povečana izpostavljenost močnim sončnim žarkom v poletnih mesecih namreč lahko spodbudi pojav novih kožnih znamenj. Prej kot jih odkrijete in diagnosticirate, bolje je. Prvi preventivni pregled kože lahko opravite tudi sami doma, k specialistu pa se morate napotiti takoj, ko na vaši odkrijete novo, drugačno znamenje ali pigmentni madež.

Večje in nepravilno

Podrobni analizi kože se morajo temeljito posvetiti predvsem ljudje s svetlo poltjo in veliko pigmentnimi znamenji, ki so tveganju bolj podvrženi. Če opazite novo znamenje, ki je na las podobno tistim, ki jih že imate, najbrž ni razloga za skrb.

Nepravilna in že na prvi pogled izstopajoča znamenja pa je treba podrobneje proučiti, saj lahko gre za kožnega raka oziroma maligni melanom. Ta je neenakomerno pigmentiran, neostro ali policiklično omejen, nesimetričen in nepravilne oblike. Premer po navadi presega pet milimetrov, pojasnjujejo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije. Če opazite takšno znamenje, takoj obiščite dermatologa, saj je ravno zgodnje zdravljenje najuspešnejše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.