Pomladne zdravilne rastline

Foto: Žurnal24 Rabarbara za boljšo prebavo. (Foto: Shutterstock)
Konec aprila naberite oljčne liste, korenine rabarbare in sleza. Te zdravilne rastline bodo dokončno odplaknile nečistoče iz organizma, pripomogle pri lajšanju prehladnih obolenj in telo pripravile na dejavno poletje.
Oglej si celoten članek

Oljčni listi za nižji tlak
Navadna oljka je ena najstarejših in najznačilnejših kulturnih rastlin Sredozemlja. Aprila že lahko nabirate liste oljčnega drevesa, ki jih nato posušite ali pa uporabite še sveže. Oljčni listi so brez vonja in imajo rahlo grenek okus. Iz svežih listov, ki jih le rahlo operete v mlačni vodi, pripravite čaj, za katerega je značilno, da znižuje krvni tlak in krvni sladkor. Pest listov prevrite s približno litrom vode in počakajte, da se nekoliko ohladi. Pijte dve do tri skodelice na dan, od štiri do pet tednov. V tem času redno (zjutraj in zvečer) preverjajte krvni tlak.

Korenina rabarbare za krepitev prebavil
Rabarbara je vrtna rastlina, ki izvira iz Azije in katere zdravilni deli so predvsem podzemni. V manjših koncentracijah preprečuje težave s prebavili, deluje odvajalno in ureja delovanje jeter. Pazite le, da odmerek ni premočan. Čeprav je znano, da se korenina rabarbare izkopava predvsem jeseni, pa lahko prva izkopavanja opravite tudi spomladi. Koreninice bodo v tem času namreč vsebovale manjše količine zdravilnih snovi in tako pri uporabi zahtevale manjšo previdnost, da bi bili odmerki preveliki. Izkopane korenine posušite na prvem soncu, očistite in zmeljite v prah, ki ga nato uživajte skupaj s kozarcem vode.

Slezove korenine ob prehladu
Že od začetka februarja lahko izkopavate slezove korenine, iz katerih pripravite okusen slezov sirup. Celotna rastlina vsebuje veliko sluzi, ki varuje kožo in sluznice notranjih organov pred dodatnim draženjem ter pospešuje njihovo celjenje. Slezove pripravke uporabljajte za umirjanje kašlja, pri vnetjih dihalnih poti in sluznice prebavil. Izkopane slezove korenine očistite, narežite in prelijte z mešanico 200 mililitrov alkohola in pol litra vode. Mešanico pustite stati en dan, nato dodajte 150 gramov sladkorja in kuhajte do vretja. Vre naj približno 8 minut, da se sladkor stopi in sirup zgosti. Pri obolenjih dihal sirup uživajte večkrat na dan po eno čajno žličko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.