Porod stresen kot vojna

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Posttravmatski sindrom ponavadi pripisujejo preživelim v vojni, prometnih nesrečah in naravnih katastrofah. Vse večkrat pa ga povezujejo tudi s porodom.
Oglej si celoten članek

Posttravmatski stres je po porodu mnogokrat napačno diagnosticiran in zaradi tega tudi napačno zdravljen. Najnovejša raziskava o posttravmatskem sindromu po porodu govori o treh odstotkih žensk, ki ga doživijo po porodu. Težave se lahko pojavijo takoj po porodu ali šele nekaj mesecev po njem, in če ženska ne dobi ustrezne pomoči, so lahko težave dolgotrajne ter bistveno zaznamujejo zgodnje obdobje materinstva.

Trajne posledice

"Bojijo se za svoje življenje in za življenje otroka," pravi psihologinja Debra Creedy, ki je izvedla raziskavo. V raziskavi je bilo udeleženih več tisoč novopečenih mater, ki pred porodom niso imele nobenih psihičnih težav. "Če se ne soočijo s čustvi, lahko to pusti trajne posledice," razlaga psihologinja.

Napadi panike in nočne more

Čeprav je na prvi pogled posttravmatski stres podoben poporodni depresiji, v resnici ni tako. Simptomi poporodne depresije so enaki običajni klinični depresiji, v mejnih primerih lahko pride do obsesivnega strahu za otroka ali pa obratno – mati želi otroka poškodovati. Pri posttravmatskem stresu pa zaradi podoživljanja poroda prihaja do napadov panike, nočnih mor, neobičajnih občutkov žalosti in odtujenosti.

Število se povečuje

Soustanoviteljica Birth Trauma Association Maureen Treadwell verjame, da se število žensk s posttravmatskim sindromom povečuje. Porodna izkušnja je lahko povod za resne čustvene težave v obdobju po porodu. V nekaterih primerih je porod travmatična izkušnja, čeprav je na zunaj videti, da je bil nezapleten. Splošno prepričanje, da je porod nekaj lepega in celo mističnega, pa lahko samo pripomore k slabemu počutju porodnice. Otroci se rojevajo vse večji in težji; ženske se odločajo za prvega otroka kasneje; oboje naj bi po mnenju strokovnjakov vplivalo na težak porod in posledično na možnost posttravmatskega stresa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.